VIA VI: onderhandelingen koopkracht afgerond!

22/12/2020 - 13u

Vandaag (22/12) werd een grote stap voorwaarts gezet in de onderhandelingen van het VIA VI; na wekenlange onderhandelingen tussen de sociale partners werd vandaag een akkoord rond het luik koopkracht bevestigd door alle partijen. Hiermee kunnen nu ook de gesprekken rond het kwaliteitsluik volledig van start gaan in januari.

 

Wat is er precies afgesproken?

Er komt een uitwerking van het akkoord in twee delen. Een eerste maatregel komt er voor de periode januari-juli 2021, waarna de koopkracht omgezet wordt in effectieve loonsverhogingen.

  • Die eerste maatregel is een consumptiecheque twv 300 euro voor alle VIA-sectoren(*). Deze komt er omdat we met de tweede stap gelijk willen springen met het federaal akkoord.
     
  • Die tweede stap zijn de effectieve loonsverhogingen in de verschillende sectoren(*). Voor de geregionaliseerde sectoren uit PC 330 is dit de volledige uitrol van IFIC vanaf 1 juli, met bijbehorende correcties.

 

Voor PC’s 318.02, 319.01 en 331 zijn dit loonsverhogingen die als opstap dienen naar een Vlaams IFIC-model dat in 2023 afgerond moet worden.

De loonsverhoging is minstens 1.7% voor alle functies in de drie bovenstaande sectoren. Voor bepaalde focusfuncties komt nog een extra opstap, dit om het verschil met federale sectoren niet verder te laten groeien en hen dus zoveel als mogelijk een gelijkwaardige behandeling te geven.

Hiervoor wordt gekeken naar barema’s uit de federale sectoren die dicht aanleunen, waarna een bepaalde verhoging toegekend zal worden obv het resterende koopkrachtbudget uit die sector.

Hoewel hier gekozen wordt voor bepaalde focusfuncties, betekent dit concreet een extra opstap voor gemiddeld 83% van het personeel uit PC’s 318.02 & 319.01. Voor PC 331 beschikken we nog niet over voldoende cijfergegevens om uitsluitsel te geven over aantallen; deze worden de komende dagen verwacht. Je vindt de tabel met focusfuncties onder de tekst.

Ook de groei van de barema’s voor langere loopbanen wordt bijgestuurd. We verlengen de baremagroei van de loopbanen tot 35 jaar!

Wat dit precies betekent voor je portefeuille, zal per sector en functie dus verschillen. De bedoeling is dat alle barema’s in de focusfuncties herrekend worden tegen 24/01/2021! Het grote budgettaire plaatje klopt dus wel, maar de fijnere berekeningen dienen nog te gebeuren aangezien die meer tijd kosten.
 

Voor de werknemers in de subsector GID (PC 331.02) wordt nog een aparte regeling rond koopkracht uitgewerkt, aangezien hun barema’s direct gebaseerd zijn op de federale barema’s kan hier niet zomaar een verhoging toegekend worden zonder uitvoerig de effecten te berekenen. Er wordt op 15/01/2021 gemikt om dit deel rond te hebben.

* Voor de socioculturele en maatwerksectoren worden aparte regelingen rond koopkracht uitgewerkt, aangezien de situatie in deze sectoren anders is en dus een andere aanpak vergt. Voor beide sectoren worden echter rond koopkracht en kwaliteit samen verdere maatregelen uitgewerkt tegen 15/01/2021!

 

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel vooraleer we het volwaardige VIA kunnen afronden. Maar met dit tussentijds akkoord rond koopkracht hebben we al een zeer grote mijlpaal gezet voor een belangrijk deel van het totaalpakket dat VIA VI zal worden.

 

We houden jullie op de hoogte!

 

 

FUNCTIE

Huidig barema

Gealigneerd barema loonhuis PC 330

PC 318.02

Verzorgende

B2bbis

cat 11

Logistiek (huishoudhulp)

B4

cat 5

Begeleidend personeel

B1bbis

cat 15

PC 319.01

Begeleider klasse 1

B1c

cat 14

Begeleider klasse 2

B2a

cat 14B

Sociaal paramedisch

MV1

cat 14

Hoofdopvoeder

B1b

cat 15

Orthopedagoog L1 cat 16

L1

cat 16

Opvoeder Groepschef

B1abis

cat hybride ½ 15 en ½ 16

PC 331

Kinderbegeleider

B2a

cat 11

Kinderverzorger (7e jaar)

B2B

cat. 11

Diensthoofden

MV1bis (gezinsopvang)

cat 14

B1b (groepsopvang)

cat 14

Verpleegkundige/staf

MV1

cat 14

 

Nog vragen ?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Non-Profit via https://www.facebook.com/aclvbnonprofit

Download

Download hier onze infoflash

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart