Loonblokkering voor de komende jaren is ongehoord!

28/01/2013 - 15u

Overregulering en lineaire aanpakken zoals de loonnorm en het Europees bezuinigingsbeleid doen ons nog de das om. De oproep van de premier  Elio Di Rupo om het Europees bezuinigingsbeleid te herbekijken als de economie blijft kwakkelen, is voor de ACLVB dus een legitieme oproep. Dat zegt de Liberale Vakbond al maanden samen met de andere Europese vakbonden. Hopelijk zullen andere premiers van die landen, wiens situatie het toelaat om de teugels iets meer te laten vieren, op een gelijkaardige manier reageren.

Ook de loonnorm uit de wet van 26 juli 1996 getuigt van een aanpak die zonder enige nuance alle sectoren en bedrijven over dezelfde kam scheert. Bovendien is die loonnorm in strijd met de IAO-conventies over vrije loonsonderhandelingen. Daarom heeft de Liberale Vakbond ACLVB al in 2011 commentaren neergelegd bij de IAO in Genève over de toepassing door België, van de IAO-conventie 98 betreffende het recht zich te organiseren en collectief te onderhandelen.

De Liberale Vakbond ACLVB staat voor vrije loonsonderhandelingen en zal zich dus nooit neerleggen bij een loonnorm. De ACLVB gelooft eerder in de kracht van een sociaal gecorrigeerde vrije markteconomie. De loonnorm en een blind Europees bezuinigingsbeleid horen eerder thuis in een centraal geleide markteconomie.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart