Samsung en McDonald’s onder multinationals die mensenrechten met de voeten treden

08/12/2017 - 10u

Op 10 december vindt jaarlijks Human Rights Day plaats. In aanloop naar deze dag wordt op vrijdag 8 december een actie georganiseerd voor de campagne ‘Pay rise’. Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) en het Internationaal Vakverbond (IVV) bundelen hun krachten om bedrijven die werknemers verhinderen om te onderhandelen over loon- en arbeidsvoorwaarden aan de kaak te stellen.

Het recht om lid te zijn van een vakbond en het recht op collectieve loononderhandelingen zijn basisrechten van de mens, erkend door het IVV van de Verenigde Naties. Toch zijn er multinationals zoals Samsung en McDonald’s die deze rechten nog steeds niet respecteren en weigeren om te onderhandelen met vakbonden.

Het Zuid-Koreaanse Samsung is al jaren een bijzonder winstgevend elektronicabedrijf maar zijn werknemers in Zuid-Korea, China, India, Indonesië, de Filipijnen en Taiwan worden behandeld als moderne slaven: onveilige werkomstandigheden, lage lonen, gedwongen overuren. Het wordt tijd dat er een einde gesteld wordt aan de hebzucht van Samsung en dat werknemers kunnen genieten van een eerlijk en waardig loon en van participatie van vakbonden en werknemersvertegenwoordiging.

Ook fastfoodketen McDonald’s houdt zich niet altijd aan de basisrechten van de mens. In het Verenigd Koninkrijk onderhandelt McDonald’s niet met een vakbond over de arbeidsomstandigheden voor werknemers. In 2018 bestaan de mensenrechten 70 jaar, hoogtijd dat alle multinationals, ook Samsung en McDonald’s, hiervoor respect tonen.

2018: 70 jaar mensenrechten

Jaarlijks wordt op 10 december wereldwijd de dag van de mensenrechten gevierd. Op deze dag werd in 1948 de Universele Verklaring voor de rechten van de mens ondertekend door de Verenigde Naties. De viering werd ingesteld in 1950, toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties alle landen die lid waren van de VN uitnodigde om deze gebeurtenis te vieren.

2018 staat dus in het teken van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring, een mijlpaal in het onvoorwaardelijke recht dat iedereen als mens gelijk is ongeacht ras, kleur, religie, geslacht, taal, politieke voorkeur, nationale of sociale origine, geboorte, …

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart