banner-corona-reis.jpg

Terug van reis uit oranje of rode zone in het buitenland? Wat kan of moet je doen?

04/08/2020 - 15u

Wie de komende periode de landsgrenzen oversteekt om te genieten van een welverdiende vakantie, informeert zich best even vooraf welke regeling de Belgische overheid oplegt aan burgers die terugkeren uit risicogebieden in het buitenland en welke procedure je werkgever naar aanleiding hiervan voorzien heeft. Vergeet je ook niet te registreren via TravellersOnline.

Werkgevers en werknemers volgen de quarantaineregels opgelegd door de overheid. Op de website https://diplomatie.belgium.be/nl kan je de actuele informatie vinden over de indeling in 3 verschillende zones (groen, oranje en rood):

  • Bij terugkeer uit een groene zone geldt geen enkele verplichting.
  • Na terugkeer uit een oranje zone wordt quarantaine en testing aanbevolen.
  • Na bezoek uit een rode zone is niet alleen testing verplicht maar ook een quarantaine van 2 weken.

Bij terugkeer uit een rode zone moet je je als werknemer verplicht laten testen door de behandelend arts op COVID-19. Bij een positieve test zal de werknemer een ziekteattest ontvangen en recht hebben op gewaarborgd loon.

Bij een negatieve test wordt de werknemer in quarantaine geplaatst en ontvangt van de behandelende arts een certificaat van quarantaine. Volgende mogelijkheden kunnen zich dan voordoen:

  • Voor jou is telewerk mogelijk? Je blijft thuis werken in quarantaine en ontvangt je loon.
  • Voor jou is telewerk NIET mogelijk? Kan je eventueel een afspraak maken met je werkgever rond verder opnemen van vakantie- of inhaalrustdagen? Indien dit ook niet mogelijk is, blijf je in quarantaine thuis en kan je een uitkering tijdelijke werkloosheid aanvragen op voorwaarde dat er GEEN reisverbod was op het moment van je vertrek. Contacteer je ACLVB-secretariaat voor de uitbetaling van die uitkering tijdelijke werkloosheid.
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart