Sectoronderhandelingen Handel : valse start!

17/09/2021 - 12u

Valse start !

Woensdag 15 september zijn de sectoronderhandelingen voor de grootdistributie van start gegaan. We mogen gerust zeggen dat het een valse start was. 

Financiële situatie

In eerste instantie kregen we toelichting over de financiële situatie in de sector. Kort samengevat: slechte cijfers omwille van Corona. De werkgevers waren er echter vergeten bij te vertellen dat er ondernemingen zijn die door Corona wel goed geboerd hebben én dat Statbel (officiële instantie) net met cijfers naar buiten was gekomen die dit  aantonen maar bovenal dat de verkoop terug op gang wordt getrokken. Je begrijpt dan al meteen dat de werkgevers met niet veel centjes over de brug willen komen.  En dat bleek ook nadien. De vakbonden blijven zeggen dat we niet akkoord kunnen gaan met de loonnormwet, het strenge kader dat ons nu maar een marge geeft van maximaal 0,4% loonsverhoging. Het werd duidelijk dat de werkgevers in onze sector zelfs deze 0,4 % niet volledig willen toekennen. Echt onrespectvol als je weet hoe hard jullie moeten werken, hoe flexibel jullie al moeten zijn en hoe weinig loon jullie hiervoor krijgen. Om dan nog maar te zwijgen over de toename van de agressie op de werkvloer.

Antwoorden op onze eisen

We hebben amper antwoorden gekregen op de eisen (zie onze eisenbundel) die we op tafel hadden gelegd. Jullie eisen. Niets rond agressie op de werkvloer, niets rond de gelijkstelling voor vakantiegeld en eindejaarspremie in geval van tijdelijke werkloosheid, niets rond verbetering van de contracten, niets rond arbeidsduurvermindering, niets over een betere combinatie arbeid- en privéleven.

Integendeel, de werkgevers willen vooral dat jullie nog flexibeler gaan werken en liefst willen ze hierin volledige vrijheid zonder inmenging van de vakbonden. Met andere woorden, zonder dat wij kunnen opkomen voor jullie rechten en bezorgdheden.

We zullen de komende weken onze tanden moeten laten zien aan de onderhandelingstafel. Maar ook jullie kunnen jullie ongenoegen al tonen. Doe mee aan geplande acties en/of laat je gegrom horen bij je verantwoordelijken.

27 september opnieuw aan de onderhandelingstafel

Op 27 september zitten we opnieuw aan de onderhandelingstafel. We hebben de werkgevers alvast een belangrijk huiswerk gegeven: "Vertel ons waarom heel veel zaken van ons eisenbundel, ook die zaken die geen geld kosten maar positief zijn voor het personeel, niet werden weerhouden."

Jullie afgevaardigden zullen jullie op de hoogte houden van de vooruitgang van de gesprekken. Blijf gemobiliseerd !

Het gemeenschappelijk vakbondsfront CNE-ACV PULS/ SETCA-BBTK/CGSLB-ACLVB.

Nog vragen ?

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Handel via https://www.facebook.com/aclvbhandel/notifications/.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart