Hoe ervaren mensen hun rol als afgevaardigde?

Op deze pagina:

  Ik stel mezelf nooit voor als vakbondsdélégué. Wel als werknemersvertegenwoordiger. Dat vat het juister samen.

  Of ik al spijt heb gehad van mijn mandaat? Nog geen seconde! Integendeel. Het geeft een extra dimensie aan je job.

  • “Als ik via mijn vakbondsmandaat de arbeidsomstandigheden mee help verbeteren, is het resultaat meteen voordelig voor honderden medewerkers. Wees maar zeker dat dat een extra dimensie geeft aan je dagelijkse job, je voelt je vollediger als mens !”
  • “Ik zou mijn vakbondswerk missen moesten ze het mij afnemen !”
  • “Ik zou het maar een droge bedoening vinden om elke dag enkel en alleen mijn job te doen. Dankzij mijn mandaat in de Ondernemingsraad weet ik veel beter hoe het bedrijf, onderdeel van een multinational, werkt. Het is veel meer dan gewoon het verhaal van goederen die binnenkomen en weer buitengaan.”
  •  “Je hebt een voorbeeldfunctie als délégué, dus je doet je best. Je hebt ook respect voor je collega’s, je zorgt ervoor dat je ze niet in de steek laat. Op die manier krijg je respect terug. Als je mensen overtuigt om voor je te stemmen, moet je het waard zijn. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt, een kwestie van je verantwoordelijkheid opnemen.”
  • “Collega’s gaan soms huilend naar huis, ze zijn op. Op dat moment ga ik daarover praten met de directie, de problemen moeten aangepakt. Zo heb ik vanuit mijn vakbondsmandaat al veel zaken organisatorisch kunnen veranderen. Ik vind dat zeer belangrijk, daar ga ik voor!”
  • “Ik werkte hier al drie jaar en vroeg me soms af: allez, waarom beslist de werkgever dit nu zo? Ik snapte vaak de beweegreden niet. Tegelijk circuleerden regelmatig verhaaltjes op de werkvloer. Werknemers zaten zichzelf op te fokken. Op de duur kwamen ze niet meer graag werken, jammer toch! Ik wou nauwer betrokken zijn, weten hoe de vork aan de steel zit. Ik ben nooit bang geweest om uitleg te vragen. Alles hangt af van de manier waarop je iets zegt.”
  • “Ondertussen ben ik meer zelfzeker geworden door mijn vakbondsmandaat. Ik vind: ik zit hier verdorie voor de mensen, voor de werknemers die dit bedrijf groot maken! Ze hebben recht op duidelijkheid, het zijn geen pionnetjes of robotten.”
  Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
  Of zoek uw secretariaat via de kaart