Je bent niet akkoord met je ontslag
Op deze pagina:
Ontslagmotivering / kennelijk onredelijk ontslag
Sinds 1 april 2014 is de werkgever verplicht om te antwoorden op jouw verzoek om het ontslag te motiveren. Deze plicht bestaat wanneer een contract van onbepaalde duur wordt verbroken door de werkgever, doch er zijn enkele uitzonderingen. Zowel jouw vraag als het antwoord van de werkgever zijn gebonden aan vormvoorwaarden en moeten gebeuren binnen een bepaalde tijdspanne. Wanneer de werkgever niet antwoordt op jouw vraag, is hij aan jou een boete verschuldigd gelijk aan 2 weken loon. Wanneer zou blijken dat het ontslag kennelijk onredelijk is, dan kan er nog een bijkomende schadevergoeding van de werkgever gevorderd worden.
Een kennelijk onredelijk ontslag is het ontslag dat gebaseerd is op redenen die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer, of om ontslagredenen die niet berusten op noodwendigheden inzake de werking van de onderneming (bv. reorganisatie), en waartoe nooit beslist zou zijn door een normale en redelijke werkgever.
Staat de motivering van jouw ontslag niet in de ontslagbrief, of ga je niet akkoord met deze reden, neem dan onmiddellijk contact op met jouw secretariaat. Wij gaan na of de werkgever verplicht was om het ontslag te motiveren en helpen je dan met het opstellen van de brief met verzoek naar de ontslagmotivering. Indien er sprake zou zijn van een kennelijk onredelijk ontslag, kunnen we zelfs de werkgever hiervoor in gebreke stellen.
Ontslag om dringende reden
In het geval dat de werkgever je ontslaat om dringende reden, is hij geen opzegtermijn noch opzegvergoeding aan jou verschuldigd. Dit is een zeer zware sanctie voor de werknemer, en de werkgever moet dan ook strikte vormvoorwaarden naleven, alsook de dringende reden omschrijven én bewijzen dat het om een zware fout gaat die het effectief rechtvaardigt dat de arbeidsovereenkomst onmiddellijk en definitief moet worden stopgezet.
Ben je ontslagen om dringende reden, maak dan zeker een afspraak met jouw secretariaat. Wij overlopen met jou de vormvoorwaarden en bestuderen de ontslagreden om na te gaan of de werkgever correct heeft gehandeld. Zoniet kunnen wij alsnog de verbrekingsvergoeding vorderen bij jouw ex-werkgever.