Ontslag
Op deze pagina:
Geconfronteerd met ontslag? ACLVB helpt je richting een nieuwe toekomst!
Of je nu zelf ontslag neemt of je wordt ontslagen door je werkgever, het einde van je arbeidsovereenkomst brengt tal van praktische zorgen met zich mee. Gelukkig kan je bij de ACLVB terecht voor de juiste begeleiding bij elke stap richting jouw nieuwe toekomst:
- We overlopen samen met jou de ontslagmodaliteiten.
- We vragen jouw werkloosheidsuitkering aan bij de RVA.
-
We bieden je hulp aan bij je zoektocht naar een nieuwe job.
Het ontslagrecht is zeer ingewikkeld. Deze website dient de eerste hulp toe bij vragen over ontslag. Als lid heb je gratis toegang tot de online Weetwijzer, met daarin een gedetailleerde opsomming van alle regels.
Ontslag krijgen
In de meeste gevallen zal de werkgever per aangetekende brief zijn beslissing tot beëindiging overmaken, maar een mondeling ontslag (geen opzegging) is ook geldig!
Contract van onbepaalde duur
Je werkgever kan een einde maken aan je arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, via een opzegging of een verbreking. Wanneer je een (aangetekende) opzeggingsbrief ontvangt betekent dit dat je arbeidsovereenkomst pas eindigt nadat je eerst nog een bepaalde termijn (de opzegtermijn) hebt gewerkt.
Je werkgever kan echter ook beslissen om het contract te verbreken, waardoor het onmiddellijk beëindigd wordt en hij je een verbrekingsvergoeding zal betalen.
Contract van bepaalde duur (of duidelijk omschreven werk)
Een contract van bepaalde duur neemt automatisch een einde wanneer de einddatum wordt bereikt, zonder opzegtermijn of opzegvergoeding. Wenst men het contract voortijdig stop te zetten, dan gelden er speciale regels:
- de opzeg moet gebeuren tijdens de eerste helft van de overeengekomen duurtijd (maximum 6 maanden) of
- het contract wordt voortijdig verbroken met het betalen van een verbrekingsvergoeding ( het loon tot einddatum contract met maximum het loon van de geldende opzegtermijn bij contract van onbepaalde duur x 2).
Ontslag geven
Je kan uiteraard ook zelf een einde maken aan jouw arbeidsovereenkomst. Verstuur je brief per aangetekend schrijven , of overhandig hem aan de bevoegde persoon binnen jouw bedrijf en vraag een ontvangstbewijs.
Vergeet niet dat ook jouw opzegbrief moet voldoen aan de vormvoorwaarden en de juiste inhoud moet hebben. Je zal ook een opzegtermijn moeten presteren. De nieuwe opzegtermijnen vanaf 1.1.2014 (voor arbeiders en bedienden) kan je hier terugvinden.
Indien je was tewerkgesteld met een contract van bepaalde duur, moet je rekening houden met de specifieke regels (zie contract van bepaalde duur).
Wanneer je van plan bent om zelf je ontslag te geven, ga dan op voorhand langs bij je secretariaat voor hulp bij het opstellen van je opzegbrief , maar ook voor weetjes over jouw rechten en plichten!
Contractbreuk
Wanneer de werkgever of de werknemer beslist om een einde te stellen aan de arbeidsovereenkomst, dan moet zijn beslissing duidelijk zijn. Een ontslagbrief is zo’n voorbeeld van een uitdrukkelijke verbreking.
Maar soms moet er vastgesteld worden dat 1 van de partijen de wil heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen door het niet nakomen van haar contractuele verplichtingen of door de eenzijdige wijziging van de overeenkomst. Het inroepen van de stilzwijgende verbreking, en op die manier een verbrekingsvergoeding eisen, is niet zonder risico.
Betaalt de werkgever jouw loon niet meer, krijg je geen werk meer, of wordt jouw functie eenzijdig gewijzigd, neem dan eerst contact op met jouw secretariaat voordat je bepaalde beslissingen neemt. Wij kunnen proberen de situatie te herstellen door de werkgever in gebreke te stellen en hem te wijzen op zijn verplichtingen. Indien nodig, kunnen wij nadien de formaliteiten vervullen om contractbreuk in te roepen.
Onderling akkoord?
Zowel jij als je werkgever wensen de arbeidsovereenkomst stop te zetten, welke formaliteiten moeten dan vervuld worden? In principe kunnen jullie te allen tijde in onderling akkoord een einde stellen aan de overeenkomst, en dit zonder enige vormvereiste.
In ieder geval kan je niet zomaar op voorhand, bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst, afstand doen van je rechten als werknemer op de wettelijke opzegtermijnen. Eens het ontslag is gegeven ontstaat deze vrijheid wel, maar zelfs dan is het opletten geblazen dat je niet afstand doet van bepaalde rechten zonder dat je het beseft! Daarenboven zal je niet onmiddellijk gerechtigd zijn op werkloosheidsuitkeringen én zal je nog een bijkomende sanctie krijgen van de RVA wegens werkverlating.
Stelt je werkgever een dading voor of wens je zelf af te wijken van de wettelijke opzeggingstermijnen, neem dan contact op met je secretariaat vóór je iets ondertekent, zo’n akkoord heeft immers gevolgen voor je rechten tegen de werkgever én voor je rechten op werkloosheidsuitkeringen!
Overmacht
In uitzonderlijke gevallen heeft noch de werknemer noch de werkgever de beslissing tot ontslag genomen, en is er toch sprake van een einde van de arbeidsovereenkomst, omdat de uitvoering ervan onmogelijk is geworden. Een voorwaarde om te kunnen spreken over een situatie van overmacht is dat het gaat over een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partijen. In geval van overmacht wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd zonder opzegtermijn noch uitbetaling van enige vergoeding.
Word je geconfronteerd met een brand in jouw onderneming, een definitieve arbeidsongeschiktheid, of roept jouw werkgever een andere reden in, neem dan onmiddellijk contact op met je secretariaat. Wij zullen nagaan of er voldaan is aan alle voorwaarden om te kunnen spreken van overmacht, en helpen je verder met een eventuele vordering jegens de werkgever, aanvraag van werkloosheidsuitkeringen of begeleiding naar een nieuwe job.
Meer weten?
Weetwijzer
Als ACLVB-lid vind je extra informatie over ontslag in de ACLVB weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor onze leden.
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je lokale ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers zullen je graag helpen met het beantwoorden van jouw vraag.
Download
Download de folder Ontslagen, wat nu?