Minimumloon
Op deze pagina:
Situering van het minimumloon
In België bestaat er geen door de wet vastgelegd minimumloon. Traditiegetrouw wordt de loonvorming en bijgevolg de hoogte van de lonen (dus ook het minimumloon) door de sociale partners bepaald.
Trapsgewijze bepaling van het minimumloon
De vastlegging van het minimumloon kan plaatsvinden op drie verschillende overlegniveaus:
- interprofessioneel niveau: het zogenaamde GMMI (gemiddeld minimum maandinkomen)
- sectoraal niveau
- niveau van de onderneming
Meestal wordt het minimumloon bepaald door cao’s gesloten in paritaire comités (PC’s) en subcomités. In vele paritaire comités zijn er dus afspraken rond de minimumlonen gekoppeld aan de diverse functies, gemaakt. Deze afspraken zijn bindend voor de werkgevers die onder zulk een paritair comité vallen. Iedere overtreding hierop is strafbaar. De vastgestelde loonschalen (barema’s) vormen het brutoloon van de werknemers uit de sector.
Belangrijk te vermelden is het feit dat ook op het niveau van het bedrijf, er afspraken gemaakt kunnen worden rond het minimumloon. Belangrijk hierbij wel is om na te gaan of deze niet onder het sectorale minimum liggen. Gunstiger dan het sectorale minimumloon mag, omgekeerd (dus een minimumloon in het bedrijf dat lager ligt dan het sectorale minimum), is uiteraard verboden!
Tot slot is er dan nog het GMMI. Dit GMMI (interprofessioneel dus voor alle werknemers in België) fungeert als een soort van vangnet voor de werknemers die niet gevat worden door afspraken op sector- en/of bedrijfsniveau. Het GMMI zorgt ervoor dat de werkgever niet zomaar een minimumuurloon van bijvoorbeeld € 2 zou mogen uitbetalen.
Welk minimumloon is van toepassing?
Om te weten welk minimumloon van toepassing is, moet er gekeken worden naar de individuele situatie. Afhankelijk onder welk paritair comité de werkgever valt, gecombineerd met eventuele bedrijfsgebonden afspraken, maakt dat elke situatie apart bekeken moet worden. Toch kunnen we ook hier de bovenstaande redenering herhalen:
- Indien de sectorale cao een minimumloon vastgelegd heeft voor de functie dat gunstiger is dan het GMMI, is het sectorale minimum van toepassing.
- Worden er nog meer voordelige afspraken gemaakt op bedrijfsniveau dan hetgene sectoraal werd vastgelegd, is het bedrijfsminimum van toepassing
- Worden er geen afspraken gemaakt op sector- of bedrijfsniveau, kan men steeds terugvallen op het GMMI.
Meer weten?
Weetwijzer
Als ACLVB-lid vind je extra informatie over het gemiddeld minimum maandinkomen in de ACLVB-Weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor onze leden.
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je lokale ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers zullen je graag helpen met het beantwoorden van jouw vraag.
Minimumlonen per sector?
U vindt een overzicht van de minimumlonen per Paritair (Sub)Comité op de website minimumlonen.be. In de databank staat een actueel overzicht van de geldende sectorale minimumloonbarema’s.