banner-begroting.jpg

Begrotingsakkoord: Verhoging minimumloon is goede zaak, waakzaamheid voor flexijobs blijft geboden

10/10/2023 - 18u

De Liberale Vakbond ACLVB is tevreden dat de regering budgetten voorziet voor de verhoging van het minimumloon (GMMI). In combinatie met de werkbonus zullen hierdoor mensen met een minimumloon er volgend jaar op 1 april met 50 euro netto op vooruitgaan. Dit maakte deel uit van het afsprakenkader 2023-2024 (cfr. IPA) en werd nu dan toch aangepakt.

Wat de flexijobs betreft, is de situatie niet zo duidelijk. Positief is bijvoorbeeld dat de bijdrage naar 28%, verhoogt, antimisbruikbepalingen worden voorzien en de sectorale minimumlonen gerespecteerd dienen te worden. Maar ondanks deze grendels blijven flexijobs geen volwaardige jobs, vormen ze een gevaar voor de reguliere arbeid en bovendien moeten ook heel wat technische zaken nog uitgeklaard worden.

Het is duidelijk dat deze begrotingscontrole niet geleid heeft tot grote hervormingen en er verder eerder detailmaatregelen inzitten. De olifant heeft een muis gebaard maar gelukkig is er ook niemand verpletterd geraakt onder het gewicht van negatieve maatregelen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart