IF-IC 100% | ACLVB geeft je een klare kijk!

01/07/2021 - 13u

De IF-IC barema’s worden vanaf 1 juli 2021 voor de volle 100% van toepassing.  Wat betekent IFIC 100% voor u ?

Eindelijk zijn ze er. De echte structurele koopkrachtverhoging die zorgt voor een erkenning en opwaardering van de lonen voor de werknemers van de gezondheidssectoren. Dit hebben jullie  meer dan verdiend gezien jullie ongelooflijke inspanningen in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. IFIC-100% kadert in de doelstelling van de sociale partners en de regering om een nieuw loonmodel in de sector te introduceren. Dit loonmodel is gebaseerd op de analytische functieclassificatie IFIC en de kostprijs ervan is 6% van de totale loonmassa in de sector. Dit is voor de meerderheid van de werknemers een verbetering, maar niet voor iedereen op dezelfde manier, het gaat immers over GEMIDDELD 6%. Daarom zijn er beschermingsmaatregelen genomen voor werknemers waarvoor de IFIC geen verbetering betekent.

De vraag is dan ook: wat betekent IFIC 100% nu concreet voor u?

IF-IC 100% : ACLVB geeft je een klare kijk!

IFIC voor nieuwe werknemers vanaf 1 juli 2021.

Voor nieuwe werknemers die in dienst treden vanaf 1 juli 2021 worden meteen de IFIC-barema’s van toepassing[1]. Het barema dat je krijgt hangt af van de functie die je uitoefent. Aan elke sectorale functiebeschrijving werd een functiecategorie gekoppeld. Voor elke categorie werd een barema opgemaakt. Deze barema’s zijn telkens opgebouwd volgens dezelfde principes, nl : hogere aanvangslonen en degressieve anciënniteitsverhogingen tot 35 jaar anciënniteit.

We hebben voor u alle barema’s bij mekaar gebracht en geven u meteen ook een zicht op de premies voor onregelmatige prestaties, de premie voor verpleegkundigen die verzaken aan hun eindeloopbaandagen, de eindejaarspremie en attractiviteitspremie.

Klik hier voor de barema's.

IFIC voor werknemers in dienst op 30 juni 2021.

Werknemers die al in dienst zijn, kunnen worden opgesplitst in twee groepen. Enerzijds zij die in 2018 al hebben gekozen voor een overstap naar de IFIC-barema’s of tussen 2018 en 2021 in dienst zijn getreden, en anderzijds zij die dat niet deden of niet mochten (Verpleegkundigen met een premie voor BBT-BBK).

Je wordt op 30 juni 2021 al betaald volgens het IFIC-barema.

Gezien je al in het IFIC-barema zit, zal je automatisch de loonsverhoging toegekend krijgen, en dit voor het eerst met het loon van juli 2021.

We hebben voor u alle barema’s bij mekaar gebracht en geven u meteen ook een zicht op de premies voor onregelmatige prestaties, de premie voor verpleegkundigen die verzaken aan hun eindeloopbaandagen, de eindejaarspremie en attractiviteitspremie.

Klik hier voor de barema's.

Wil je weten wat je concrete loonverhoging is op 1 juli 2021, dan kan je dit nagaan in de paragraaf: Wat betekent IFIC 100% voor u ?

Je wordt op 30 juni 2021 niet betaald volgens het IFIC-barema.

Wanneer je tot deze groep behoort, krijg je opnieuw de keuze om al dan niet de overstap te maken van de oude barema’s naar de IFIC-barema’s. Gezien de IFIC-barema’s nu voor de volle 100% worden ingevoerd is dit de laatste kans om deze keuze te maken.

Je werkgever zal je daartoe ten laatste op 1 juni 2021 een simulatie overhandigen. De simulatie is eigenlijk een advies dat is gebaseerd op de samengetelde loonwinst of loonverlies voor je loopbaan in de veronderstelling dat je in dezelfde functie zou blijven werken tot aan je wettelijk pensioen.

We raden aan om over te stappen naar het IF-IC barema als je een positief saldo hebt. Je hebt echter de volle vrijheid om te kiezen. Is je saldo negatief, dan is IFIC niet voordelig en blijf je gewoon in je oude loonschaal.

Twijfel je over de simulatie die de werkgever je heeft gegeven, raadpleeg dan een van onze afgevaardigden of secretarissen. Je kan begin juni ook terecht op de website van IFIC om de simulatie, die je werkgever je geeft, na te kijken.

In ieder geval zal je je keuze moeten bekend maken ten laatste 1 maand nadat de simulatie werd ontvangen. Maak je geen keuze, dan blijf je in je oude loonschaal.

Wat betekent IFIC 100% voor u ? 

Los van de informatie die je werkgever je zal overhandigen en de info die te vinden zal zijn op de website van IFIC, kan je ook onze eigen ACVLB berekeningstool gebruiken om na te gaan hoeveel je loonsverhoging echt bedraagt.

In de berekeningstool kan je :

  • Je concrete opslag berekenen per 1 juli 2021;
  • Je IFIC-loonbarema opzoeken en afprinten;
  • Je oude loonschaal opzoeken en afprinten.

De IFIC-loonschalen die van toepassing worden op 1 juli 2021 kan u hier vinden. 

Wil je zelf nagaan of en hoeveel loonsverhoging IFIC 100% voor u betekent, dan kan je gebruik maken van de ACLVB berekeningstool. Je selecteert de parameters die op je concrete situatie van toepassing zijn (oude loonschaal, IFIC categorie en de geïntegreerde toeslagen (gele cellen). Na een juiste selectie kan je dan meteen zien hoeveel je maandelijkse loonstijging zal zijn. Zit je nu al in een IFIC loonschaal, dan zie je in kolom AD (roze) de verhoging per anciënniteitsjaar. Ben je nog niet ingestapt in IFIC, dan kijk je in de kolom AE (oranje). De ACLVB berekeningstool werd gemaakt voor een voltijdse tewerkstelling. Werk je deeltijds dan moet je pro rata de arbeidstijd herrekenen. 

Opgelet : IFIC is niet voor alle werknemers een verbetering. Deze werknemers hebben het recht om in hun oude loonschaal te blijven (kolom D), inclusief toekomstige anciënniteitsverhogingen en toeslagen. Niemand gaat er op achteruit met IFIC. Het is mogelijk om toch in IFIC te stappen. Dan blijf je je oude loonschaal behouden tot het jaar waarin de IFIC barema's beter worden. 

Opgelet : de gegevens in de tool zijn de sectorale loonschalen zoals deze vandaag zijn gekend. Toekomstige wijzigingen aan deze gegevens zijn mogelijk. Huisbarema's of andere premies kunnen in deze tool niet worden gebruikt.

Vanaf nu vind je eveneens de simulatietool van IFIC on-line : https://www.if-ic.org/nl/simulator-ific-barema-s-100.

Hiermee kan je - als je nog een keuze moet maken of je al dan niet wil overstappen naar het IFIC loonmodel - de info die je van je werkgever krijgt, narekenen.

Heb je nog vragen?

  • Op de website van If-IC kan je terecht voor veel gestelde vragen en antwoorden FAQ.

  • Je kan altijd terecht bij de vakbondsafgevaardigde die je hebt verkozen in je onderneming.

  • Wanneer je dat wil, kan je ook terecht bij één van onze secretarissen die je zullen begeleiden met al je vragen. Je kan de ACLVB secretarissen contacteren via onderstaande gegevens :

Zone

Voornaam

Naam

Tel 

E-mail

Brussel

Sara

Verhoeven

0476/88 30 46

sara.verhoeven@aclvb.be

Halle-Vilvoorde

Sophie

Crombain

0472/20.39.56

sophie.crombain@aclvb.be

Antwerpen

Tim

Lycke

0475/41.09.30

tim.lycke@aclvb.be

Mechelen

Katleen

Verhaegen

0499/41.78.39

katleen.verhaegen@aclvb.be

Limburg

Sandra

Donders

0472/62.13.76

sandra.donders@aclvb.be

W-Vlaanderen

Els

Depoorter

0478/58.95.62

els.depoorter@aclvb.be

Regio Gent

Elke

Goeminne

0497/53.15.80

elke.goeminne@aclvb.be

Waas en Dender

André

De Keyser

0475/39.89.69

andre.de.keyser@aclvb.be

ZO-Vlaanderen

Joachim

Van Impe

0472/19.51.33

joachim.van.impe@aclvb.be

Vlaams Brabant

Sandra

Donders

0472/62.13.76

sandra.donders@aclvb.be

Het staat je natuurlijk ook vrij om contact op te nemen met een medewerker van je ACLVB-secretariaat.

 


 

[1] Enige uitzondering hierop zijn de verpleegkundigen die in het bezit zijn van een attest dat bewijst dat ze recht hebben op de premie BBT-BBK . Zij hebben bij aanwerving de keuze tussen de IFIC barema’s of de oude-loonschalen (inclusief de premie BBT-BBK).

Nog vragen ?

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Download

Download

Download de flash

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart