Solliciteren is corona-proof!

12/05/2020 - 11u

Goed nieuws voor wie op zoek is naar een job: ook in deze coronatijden kan je gewoon blijven solliciteren. Al zal het wellicht net iets anders verlopen dan voorheen en bezorgt het je misschien net dat extra tikkeltje stress …

Hoewel het niet meer strikt nodig is, kan het nuttig zijn om tijdens je verplaatsing naar het sollicitatiegesprek toch een bewijs hiervan bij te hebben. Dat kan een e-mail zijn waarop je afspraak bevestigd is, een bericht van je VDAB-bemiddelaar, een sollicitatieopdracht uit je dossier “Mijn Loopbaan”, … Krijg je toch controle op de weg of eventueel op het terrein van de onderneming, dan verlies je zo geen (of weinig) kostbare tijd.

Informeer op voorhand goed naar de veiligheidsregels die van kracht zijn in het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert. Zo zal je social distancing moeten respecteren, eventueel een mondmasker dragen, een bepaalde route volgen in of op het terrein van de onderneming enz. Wellicht krijg je die instructies mee bij de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Heb je geen info gekregen of is er iets niet duidelijk? Aarzel niet om contact op te nemen met het bedrijf. Men zal het appreciëren dat je de veiligheidsafspraken wil naleven, en het is ook goed voor je eigen gemoedsrust!

Veel bedrijven zullen de voorkeur geven aan “telesolliciteren” of solliciteren via videochat, zeker in de eerste fasen van de sollicitatieprocedure. Dat kan via Skype, Facetime, Google Hangouts Meet, Teams …

Ook hier geldt: een goede voorbereiding neemt al de helft van je stress weg!

Enkele tips

 • Zorg voor een kwalitatieve internetverbinding (eventueel via de kabel wanneer de wifi onstabiel is)
 • Ga 20 minuutjes op voorhand al online om je apparatuur te testen (werkt je verbinding, staat de micro aan, zit de camera op ooghoogte en armlengte van je gezicht, heb je eventueel oortjes of een koptelefoon voor een beter geluid …)
 • Kies een neutrale achtergrond
 • Vermijd tegenlicht
 • Schakel zo veel mogelijk achtergrondlawaai uit
 • Houd je cv bij de hand, om op terug te vallen tijdens het gesprek
 • Neem iets om te noteren

Bereid je voor op de meest gestelde sollicitatievragen:

 • Vertel eens iets over jezelf
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Wat spreekt je aan in de job?
 • Wat weet je over dit bedrijf?
 • Hoeveel wil je verdienen?
 • Waarom vertrok je bij je vorige werkgever?
 • Waarom ben jij onze ideale kandidaat?

Leg een spiekbriefje met kernwoorden op een niet-zichtbare plaats. Neem een goede houding aan.

Vergeet met al die toestanden niet te glimlachen!

Heb je helemaal geen ervaring met deze digitale tools?

Heb je praktische of inhoudelijke vragen? Heb je twijfels of vraag je je af of je tot iets verplicht bent? Neem telefonisch (of via mail) contact op met de ACLVB-loopbaanconsulenten. We bekijken hoe we je verder kunnen helpen.

Even je aandacht

Heel wat kritische sectoren hebben sinds de corona-uitbraak te kampen met een tekort aan personeel. Ben je op zoek naar werk? Neem dan een kijkje op de VDAB-site en zoek naar een job met het trefwoord #covid19. In je online VDAB-dossier “Mijn Loopbaan” kan je aanvinken of je geïnteresseerd bent in deze jobs.

Ook wie tijdelijk werkloos is, maar in afwachting aan de slag wil, kan een kijkje nemen in de (tijdelijke) #covid19 jobs. De regering nam reeds bijkomende tewerkstellingsmaatregelen die echter tijdelijk kunnen zijn. Heb je interesse? Laat je adviseren door de ACLVB-medewerkers van het kantoor in je buurt via mail of telefoon.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart