Paritair comité 145, het paritair comité voor de tuinbouw, bepaalt de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders die werken in deze sector.
De tuinbouwsector is een belangrijke sector in ons land. De sector telt een groot aantal bedrijven en stelt heel wat werknemers tewerk. In 2014 (laatst beschikbare cijfers) ging dit om 6.343 arbeiders voor 1.371 werkgevers.
Tuinbouwbedrijven voeren heel wat verschillende activiteiten uit: bloemen- en sierplantenteelt, fruitteelt, boomkwekerijen, fruitteelt, groententeelt, en champignonteelt. Deze subsectoren stellen ook grote groepen seizoensarbeiders tewerk. We spreken over 53.643 seizoensarbeiders in de tuinbouw.
Waardige werkomstandigheden en verloning moeten aangepast en verzekerd worden. Dit kan enkel gebeuren door open, correct en constructief sociaal overleg. Voor een ontwikkeling van een gelijklopende informele economie is hier geen plaats.
De subsector van de tuinaanleg (ook wel “parken en tuinen” genoemd) is in volle groei en professionalisering. In 2014 telde deze 8.253 arbeiders voor 2.626 werkgevers (laatst beschikbare cijfers). Specifieke arbeidsvoorwaarden en verloning komen hierdoor soms nog voor. Alle relevante uitzonderingen voor de subsectoren zullen geregeld op onze site verschijnen. Onder tuinaanleg begrijpen we niet enkel het onderhouden van parken en tuinen, maar ook van militaire kerkhoven.
Het is dankzij jullie, jullie lidmaatschap, jullie stem en jullie werk op het terrein dat we samen het verschil kunnen maken. Minder kabaal, meer verhaal!
Binnen de sector gelden voor de subsector van de tuinaanleg (ook wel “parken en tuinen” genoemd) soms specifieke loon- en arbeidsvoorwaarden. De afwijkingen voor de tuinaanleg zullen systematisch worden aangeduid op deze website. Onder tuinaanleg verstaan wij inplanten en onderhoud van parken en tuinen en militaire kerkhoven.