banner-maaltijdcheques.jpg

ACLVB roept partijvoorzitters op om standpunt in te nemen rond verhoging van maaltijdcheques

05/04/2024 - 15u

“Meer dan 18.000 Belgen tekenden onze petitie! Het is dus tijd voor actie!”

ACLVB, de Liberale Vakbond, heeft vorige maand een petitie gelanceerd op www.boostmaaltijdcheques.be met als doel de verhoging van maaltijdcheques van 8 naar 10 euro. Sindsdien hebben meer dan 18.000 Belgen de petitie ondertekend en dit aantal blijft dagelijks groeien.

“Dit onderwerp leeft sterk onder vele werknemers, het is tijd voor actie! Het is nu aan de partijvoorzitters om hun standpunt hierover kenbaar te maken”, verklaart Gert Truyens, Nationaal Voorzitter ACLVB. “Daarom hebben we alle partijvoorzitters een brief gestuurd met een duidelijke vraag: zijn ze voor of tegen?”

De waarde van maaltijdcheques weerspiegelt direct de koopkracht van werknemers in België. Voor ACLVB is het essentieel dat deze waarde wordt aangepast aan de huidige economische realiteit.  In een brief aan de partijvoorzitters benadrukt Truyens het belang van een verhoging van maaltijdcheques van 8 naar 10 euro.

"De kosten voor levensmiddelen zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 12,7 % gestegen. Sinds de laatste verhoging van de maaltijdcheques zijn de prijzen voor voeding en niet-alcoholische dranken zelfs met 37,85% gestegen”, voegt Voorzitter Truyens toe. De Liberale Vakbond benadrukt dat een verhoging van maaltijdcheques niet alleen de koopkracht van werknemers versterkt, maar ook bijdraagt aan binnenlandse bestedingen, aangezien maaltijdcheques alleen in België kunnen worden besteed.
 

Oproep tot actie voor de laatste plenaire zitting

Er ligt reeds een wetsvoorstel ter goedkeuring in het Parlement dat een eerste stap in de juiste richting zou zijn. ACLVB merkt echter op dat dit wetsvoorstel al meer dan een jaar onbehandeld is gebleven. In de brief aan de partijvoorzitters roept de vakbond dan ook op om dit wetsvoorstel vóór de laatste plenaire zitting van 8 mei 2024 goed te keuren. “Het leven wordt elke dag duurder! Het goedkeuren van deze wet zou in ieder geval een eerste stap zijn naar maaltijdcheques van 10 euro”, aldus Gert Truyens.

“We kijken er naar uit om het standpunt van de partijvoorzitters hierover te vernemen. Samen kunnen we een positieve verandering bewerkstelligen voor de werknemers in ons land”, besluit Voorzitter Gert Truyens.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart