banner-maaltijdcheques.jpg

ACLVB start petitie voor hogere maaltijdcheques als antwoord op voedselinflatie

22/02/2024 - 16u

“Maaltijdcheques van 8 naar 10 euro, dat is niet meer dan logisch!”

ACLVB, de Liberale Vakbond, lanceert vandaag de website www.boostmaaltijdcheques.be met daarop een petitie voor het optrekken van maaltijdcheques van 8 naar 10 euro.

“Nooit eerder gingen de voedselprijzen in ons land zo snel de hoogte in als de afgelopen maanden. Alleen jammer dat de waarde van maaltijdcheques al jaren onveranderd blijft! Voeding is de essentieelste productcategorie, onze eis is dus niet meer dan logisch”, klinkt het bij Gert Truyens, Nationaal Voorzitter ACLVB.

Nooit eerder gingen de voedselprijzen in ons land zo snel de hoogte in als de afgelopen maanden. Het afgelopen jaar alleen al stegen de prijzen voor levensmiddelen gemiddeld met 12,7%. Sinds de laatste verhoging van de maaltijdcheques in 2016 zijn de prijzen van de voeding en niet-alcoholische dranken zelfs met 37,85 % toegenomen. Bij deze hallucinante voedingsinflatie blijft ACLVB - als eerste en enige vakbond - aandringen op een verhoging van de maaltijdcheques. De Liberale Vakbond pleit daarom voor het optrekken van de maximale nominale waarde van een maaltijdcheque van 8 naar 10 euro.
 

Koopkrachtprobleem aanpakken

Het maximaal vrijgestelde bedrag van de werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheque werd sinds 2016 niet meer werd verhoogd. Dit strookt al lang niet meer met de economische realiteit van vandaag. Overigens is er door de veel te restrictieve wet van 1996 ook in 2024 geen ruimte voor loonsverhogingen bovenop de index. Er blijft dan ook slechts één, makkelijk door te voeren mogelijkheid om dit koopkrachtprobleem aan te pakken: een verhoging van de maaltijdcheque! “Vermits maaltijdcheques enkel in België besteed mogen worden, draagt dit ook nog eens bij aan de binnenlandse besteding. Win-win dus!”, benadrukt ACLVB-voorzitter Gert Truyens.
 

Nationale petitie op www.boostmaaltijdcheques.be

Reeds in de zomer van 2023 voerde de Liberale Vakbond een opgemerkte campagne rond dit thema. Het constructieve voorstel heeft intussen niets aan belang ingeboet, integendeel! Daarom roept ACLVB nu op om massaal de petitie op hun website te ondertekenen en zal het deze overbrengen aan de regering. “Onze boodschap aan de regering is duidelijk: zorg dat het wettelijk kader deze stijging toelaat. Dat is absoluut niet moeilijk te regelen, maar een kwestie van politieke wil!” besluit Gert Truyens.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart