De ACLVB bespreekt volgende week verdere juridische stappen tegen indexsprong

25/04/2015 - 19u

De kamer besliste deze week over een wetsontwerp dat de indexsprong mogelijk maakt. Voor de ACLVB is dit onaanvaardbaar. Nadat ACV en ABVV dit reeds gisteren intern konden beslissen, zal de Liberale Vakbond zich ook dinsdag kunnen beraden in haar interne instanties over verdere juridische stappen.

Jan Vercamst, Nationaal Voorzitter: “De flagrante inbreuk op de koopkracht van werknemers en sociaal verzekerden kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen: een indexsprong, geen vrije loonsonderhandelingen, nog steeds geen taxshift, stijgende (regionale) facturen alom,… Er zijn grenzen. Als dialoog en zelfs actie niet meer helpen dan kunnen we alleen nog maar sociale rechtvaardigheid afdwingen via juridische weg.”

Door de indexsprong zal geen enkele indexering van lonen, uitkeringen en pensioenen meer kunnen. Tot er 2 % aan koopkracht is ingeleverd én opgebracht is voor de werkgevers. De regering heeft er dus voor gekozen enkel een inspanning te vragen aan werknemers, ambtenaren en mensen met een sociale uitkering of pensioen. Huurprijzen, energieprijzen, verzekeringspolissen… mogen wel nog geïndexeerd worden. Deze indexsprong betekent inlevering van koopkracht, maar werkgevers hebben geen enkele verplichting om deze aan te wenden voor tewerkstelling. Ook de overheid als werkgever dient geen tewerkstelling te creëren of te handhaven. De werknemers sponsoren met hun koopkrachtinlevering zo de aandeelhouders of de staatskas.

De tax shift die vakbonden nu al maanden vragen, en waarvan we overeen gekomen waren met de regering dat dit nog een impact dit jaar zou hebben, laat op zich wachten. De kaaimantaks heeft geen tanden. Het wordt dus wachten op een echte tax shift, een rechtvaardig fiscaal alternatief dat grote vermogens en kapitaal op een evenredige manier  de crisis en de staatsschuld laat meebetalen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart