Koopkracht Belgische werknemers daalde vorig jaar met 0,94 % door regeringsmaatregelen

13/03/2017 - 11u

Uit de studie “Benchmarking working Europe 2017” van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) blijkt dat België het enige Europese land is waar werknemers vorig jaar minder konden kopen met hun loon. In Frankrijk bleef de stijging beperkt tot 0,25 %, in Luxemburg +0,42 %, terwijl de Duitsers en de Nederlanders respectievelijk +1,61% en +2,28 pct meer konden kopen met hun loon. Enkel bij ons moeten de werknemers het met minder stellen: -0,94 procent. 

Voor de ACLVB komt dit nieuws niet als een verrassing. Door allerlei regeringsmaatregelen werd het prijzenpeil in ons land fors naar omhoog gestuwd. Ten gevolge van de indexsprong van regering Michel werden de lonen niet aangepast aan de stijgende levensduurte, waardoor de koopkracht sterk werd aangetast. Dit heeft er mee voor gezorgd dat België in 2016 een van de zwakste economische groeicijfers van de volledige EU kende, doordat de particuliere consumptie slechts heel beperkt toenam. Bovendien is de indexsprong een negatieve maatregel die levenslang blijft doorwerken. 

Mario Coppens, Nationaal Voorzitter: ”De beperkte 1.1% loonmarge bovenop de index, die in het IPA werd onderhandeld, komt geen minuut te vroeg. Het  onderschrijft ook het belang van salarisverhogingen op het vlak van koopkracht en dus als hefboom voor economische groei.” 

De Liberale Vakbond ondersteunt dan ook volledig de recente campagne van het Europees Vakverbond die eerder deze maand gelanceerd werd (www.payrise.eu #OurPayRise). 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart