De regelgeving rond werkloosheid is een ondoorzichtige wirwar van regels, uitzonderingen en mogelijkheden. Opdat je door het bos de bomen nog zou zien, werden een aantal infobladen rond verschillende aspecten opgesteld. In klare en duidelijke taal leggen ze je uit waarop je moet letten. Deze kan u hier bekijken.
Deeltijdse arbeid
Op deze pagina:
Wie recht heeft op voltijdse werkloosheidsuitkeringen en deeltijds begint te werken, kan onder bepaalde voorwaarden het statuut krijgen van deeltijdse werknemer met behoud van rechten. Soms heb je zelfs recht op een aanvullende RVA-uitkering.
Hoe dan ook, je vervult best van meet af aan de administratieve formaliteiten om je sociale zekerheidsrechten veilig te stellen voor de toekomst.
Deeltijds met behoud van rechten
Om onder het statuut van deeltijds werknemer met behoud van rechten te vallen, moet de deeltijdse arbeidsduur minstens 1/3 zijn van een voltijdse tewerkstelling (behalve uitzonderingen).
Je moet voldoen aan alle voorwaarden om uitkeringen als voltijdse werknemer te genieten, op het ogenblik dat je deeltijds begint te werken of:
- op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag na je beroepsinschakelingstijd, als je een jonge werknemer bent die zijn studies of leertijd heeft beëindigd;
- op het einde van de termijn gedekt door een verbrekingsvergoeding van een voltijdse arbeidsovereenkomst of op het einde van de opzeggingstermijn na een voltijdse betrekking, als je tijdens deze termijn deeltijds bent beginnen werken;
- op het ogenblik van de overgang van een voltijdse naar een deeltijdse betrekking in het kader van een goedgekeurd herstructureringsplan, een bedrijfsplan tot herverdeling van de arbeid of een tewerkstellingsakkoord.
Gevolgen
- De periode van deeltijdse tewerkstelling (zonder inkomensgarantie-uitkering) wordt niet in aanmerking genomen voor de duur van je werkloosheid.
- Tijdens je deeltijdse tewerkstelling moet je geen enkele administratieve formaliteit vervullen. Je moet noch ingeschreven zijn als werkzoekende, noch beschikbaar zijn voor bijkomende uren of een voor een voltijdse betrekking.
- Tijdens je deeltijdse job geniet je een aanvullende inschakelings- of werkloosheidsuitkering. Na het einde van de arbeidsovereenkomst, ben je echter opnieuw voltijds vergoedbaar. Je behoudt dus je rechten op een voltijdse uitkering na een deeltijdse tewerkstelling.
Inkomensgarantie-uitkering
Onder bepaalde voorwaarden kan je bovendien een inkomensgarantie-uitkering genieten.
Bovenop de voorwaarden voor deeltijdse werknemer met behoud van rechten, moet je voldoen aan deze voorwaarden:
- Je gemiddelde wekelijkse arbeidsduur mag niet hoger zijn dan 4/5 van een voltijdse betrekking.
- Je bruto-maandloon mag niet hoger zijn dan € 1 562,59 (bedragen op 01.09.2017).
- Je moet bij je werkgever een aanvraag ingediend hebben om bij voorrang een vrijgekomen voltijdse betrekking te krijgen.
- Je moet ingeschreven zijn als voltijds werkzoekende en beschikbaar zijn voor bijkomende uren en voor een voltijdse betrekking.
Je moet ook maandelijks een aantal formaliteiten vervullen.
Je moet een controlekaart C3-deeltijds (gevalideerd door het gemeentebestuur) bijhouden waarop je je arbeidsuren aanduidt. Deze afstempelingsplicht valt weg vanaf de maand waarin u 50 jaar bent geworden.
Elke maand bezorgt je werkgever ons elektronische gegevens die nodig zijn om je inkomensgarantie-uitkeringen te berekenen. Je hoeft ons dus op het einde van de maand enkel je controlekaart C3-DEELTIJDS te bezorgen. Wij betalen je dan een aanvullende uitkering ten laste van de RVA. Die beoogt je een globaal inkomen te garanderen (loon + uitkering) dat minstens gelijk is aan of hoger dan de werkloosheidsuitkering, afhankelijk of de deeltijdse betrekking minder of meer is dan 1/3 van de voltijdse betrekking. De berekening ervan is vrij complex. Voor meer informatie hierover kan je steeds terecht bij onze medewerkers.
Carenzperiode
Als je bij dezelfde werkgever ontslagen wordt in een voltijdse betrekking of onvrijwillig overstapt van voltijds naar deeltijds werk, dan heb je geen recht op inkomensgarantie- uitkering gedurende drie maanden.
Als je vrijwillig overgaat van voltijds naar deeltijds, dan heb je maar recht op inkomensgarantie-uitkeringen als de overgang gebeurt in het kader van een goedgekeurd herstructureringsplan.
Administratieve formaliteiten
Om het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten (al dan niet met inkomensgarantie-uitkering) te verkrijgen, moet je een aanvraag indienen. Deze aanvraag gebeurt met een formulier C131A-Werknemer, dat je indient bij je ACLVB-secretariaat. Als je enkel het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten wil verkrijgen, vul je deel I in.
Wil je ook inkomensgarantie-uitkeringen ontvangen, dan vul je deel I in en indien u niet bent vrijgesteld van de inschrijving als werkzoekende, laat je jouw VDAB-secretariaat deel II invullen.
Je werkgever zal op zijn beurt via elektronische weg gegevens overmaken die nodig zijn om je inkomensgarantie-uitkering te bekomen.
De aanvraag moet bij de RVA zijn binnen een termijn van 2 maanden vanaf de start van je deeltijdse arbeid. Begin je als jongere deeltijds te werken tijdens je beroepsinschakelingstijd, dan moet je aanvraag gebeuren binnen 2 maanden na de theoretische einddatum van de beroepsinschakelingstijd.
De termijn van 2 maanden begint op het einde van de periode gedekt door de voltijdse verbrekingsvergoeding of opzeggingsperiode, als je tijdens deze periode deeltijds bent beginnen te werken.
Als je de aanvraag laattijdig indient, kan je slechts als deeltijdse werknemer met behoud van rechten worden beschouwd vanaf het ogenblik van de aanvraag, op voorwaarde dat bij het begin van de deeltijdse tewerkstelling voltijds toelaatbaar en vergoedbaar bent en dat je op het ogenblik van de aanvraag voltijds toelaatbaar bent.
Zolang je deeltijds tewerkgesteld bent bij dezelfde werkgever, behoud je het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten. Als je van werkgever verandert, zal je een nieuwe aanvraag moeten indienen.
Meer weten?
Download
Download de folder Deeltijdse arbeid met behoud van rechten
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.
ACLVB: uitbetalingsinstelling voor werkloosheidsuitkeringen
De werkloosheidsreglementering is zo ingewikkeld en verscheiden dat je zonder deskundige hulp niet dreigt te krijgen waar je recht op hebt. Een uitbetalingsinstelling die je correct en volledig informeert is dan ook onontbeerlijk. Voor meer inlichtingen kan je terecht bij onze secretariaten.