Volledig werkloos na onderbreking
Op deze pagina:
Recht op een uitkering na een onderbreking van volledige werkloosheid?
Indien je binnen de 3 jaar na je laatst vergoede dag als volledig werkloze opnieuw werkloosheidsuitkeringen aanvraagt, dan heb je opnieuw recht op uitkeringen zonder een nieuwe arbeidsperiode te moeten bewijzen. De periode van drie jaar kan in bepaalde gevallen worden verlengd.
Is het langer dan 3 jaar geleden dat je uitkeringen voor volledige werkloosheid genoot? Dan zal je opnieuw moeten bewijzen dat je een bepaald aantal dagen hebt gewerkt alvorens terug recht te hebben op een werkloosheidsuitkering.
Wens je meer informatie over je situatie? Neem dan contact op met de ACLVB. Je kan dit doen per mail, per telefoon of maak een afspraak in één van onze secretariaten. We bekijken samen met jou of je recht hebt op een uitkering.
Wat moet je doen?
Indien er sprake is van een onderbreking van je werkloosheid van 28 of meer opeenvolgende kalenderdagen, dan zal er een nieuwe uitkeringsaanvraag moeten gebeuren. Neem hiervoor contact op met je ACLVB-secretariaat. Schrijf je ook opnieuw in als werkzoekende bij de VDAB/Forem/Actiris of ADG naargelang je woonplaats. Doe dit binnen de 8 kalenderdagen, te tellen vanaf de datum dat je uitkeringen aanvraagt.
Hoeveel bedraagt je uitkering?
De RVA zal het bedrag van je uitkering nog steeds berekenen op basis van het loon dat in aanmerking werd genomen bij je eerste aanvraag, tenzij je al minstens 2 jaar geen uitkeringen meer hebt ontvangen. In dat geval wordt je uitkering in principe opnieuw vastgesteld op basis van het loon van je laatste tewerkstelling van ten minste 4 aaneensluitende weken bij eenzelfde werkgever.
Meer info over het bedrag van je uitkering? Zie infoblad T67 van de RVA.
Meer weten?
- Meer info over je rechten en plichten tijdens werkloosheid? Lees ons informatiedocument “volledige werkloosheid op basis van arbeid”.
- Schema “Wat kan je doen als je werkloos bent en een uitkering wil krijgen vs. wat doet de ACLVB voor mij?”