Werkloosheid in een speciaal statuut
Op deze pagina:
Voordeelregels werkloosheid in de kunstsector.
Vanaf 1 oktober 2022 treden een aantal nieuwe regels rond de kunstwerkuitkering in werking. Dat is de nieuwe naam voor de werkloosheidsuitkering die je kan krijgen als je onder de regels van het zogenaamde kunstenaarsstatuut valt. Het kunstenaarsstatuut is geen speciaal statuut voor kunstenaars, maar geeft toegang tot een aantal voordeelregels in de werkloosheid, zoals het oude voordeel van de bevriezing van de degressiviteit als artiest of als technicus in de artistieke sector (wat wil zeggen dat je uitkering niet zakt in de tijd). Aan deze regels werd gesleuteld, om de uitkering nog meer van toepassing te maken op de specifieke werkcontext van kunstwerkers.
Klik hier voor meer informatie.
Werkloosheid als havenarbeider of zeevisser.
Voor werkloze havenarbeiders en zeevissers gelden enkele afwijkende werkloosheidsregels, bijvoorbeeld omtrent de toelating tot het recht op werkloosheidsuitkeringen en het bedrag van de uitkering.
Raadpleeg ons informatiedocument “volledige werkloosheid havenarbeider” of “volledige werkloosheid zeevisser“.
Inkomstenverlies als onthaalouder
Onthaalouders die inkomstenverlies lijden doordat ingeschreven kinderen buiten de wil van de onthaalouder afwezig zijn, kunnen genieten van een opvanguitkering. Deze RVA-uitkering kan enkel worden toegekend aan onthaalouders die opvang verzekeren in gezinsverband van kinderen die gebracht worden door hun ouders. De opvang moet bovendien aangesloten zijn bij de dienst die door de Vlaamse, de Franse of de Duitstalige Gemeenschap is erkend. Onthaalouders die de opvang organiseren als zelfstandige of als loontrekkende komen niet in aanmerking.
Raadpleeg ons informatiedocument “opvanguitkeringen”.
Werkloze grensarbeider
Wat zijn je rechten als grensarbeider in geval van volledige, gedeeltelijke of tijdelijke werkloosheid? In welk land vraag je een uitkering aan? Neem alvast een kijkje op de website van “startpunt grensarbeid”. Maak vervolgens een afspraak bij een ACLVB-kantoor zodat we je dossier kunnen bekijken. We geven je meer info over je rechten en plichten en bekijken met jou of je in aanmerking komt voor een uitkering in België.
Beschermingsuitkering voor kwetsbare of “niet-toeleidbare” werkzoekenden.
Heb je moeite om werk te vinden omwille van ernstige medische, psychische of sociale problemen? Dan kan de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (afhankelijk van je woonplaats is dit de VDAB, Forem, Actiris of ADG) je het statuut van kwetsbare of “niet toeleidbare” werkzoekende toekennen. Dit betekent dat je nog te veel andere problemen hebt waaraan je moet werken vooraleer je klaar bent voor de arbeidsmarkt. Het statuut wordt je in principe toegekend voor 2 jaar, met de mogelijkheid om verlengd te worden. Tijdens deze periode zal je een aangepast begeleidingstraject volgen en zal je niet actief op zoek moeten gaan naar werk. Je moet wel nog positief meewerken met de aangepaste begeleiding die jouw dienst voor arbeidsbemiddeling je voorstelt.
Wanneer je reeds inschakelingsuitkeringen geniet en vóór het einde van je recht op inschakelingsuitkeringen erkend wordt als kwetsbare of “niet-toeleidbare” werkzoekende, dan zal je nadien recht hebben op een beschermingsuitkering.
Klik hier voor meer informatie
Vraag je uitkeringen nu aan via ACLVB!
Spring binnen bij je plaatselijk ACLVB-secretariaat om je werkloosheidsdossier samen te stellen en te zien of je in aanmerking komt voor een uitkering.