Werkhervatting in een knelpuntberoep of in een ander gewest
Op deze pagina:
Waarover gaat het?
Vanaf 1 september 2022 kan je als langdurig werkloze in aanmerking komen voor een uitkering “knelpuntberoep”, een uitkering “interregionale mobiliteit” of een uitkering “zorgsector”, wanneer je het werk hervat in een knelpuntberoep, in een ander gewest of in de zorgsector. Het voordeel houdt in dat je in principe gedurende 3 maanden 25% van de uitkering die je als volledig werkloze genoot in de eerste vergoedingsperiode, mag cumuleren met het salaris dat je ontvangt uit de tewerkstelling die je aanvat.
Voorwaarden uitkering “knelpuntberoep”
Om de uitkering te ontvangen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je hebt minstens 312 uitkeringen ontvangen in de 15 maanden vóór de aanvang van de tewerkstelling.
- Je hervat het werk in een knelpuntberoep dat begon op of na 01/09/2022.
- Je wordt tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst met een voorziene duur van minstens 3 maanden, gerekend van datum tot datum.
- Je hebt in de laatste 6 maanden niet voor dit bedrijf gewerkt.
Er is een lijst met knelpuntberoepen die geldt voor het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest en de Duitstalige Gemeenschap. Je vindt deze terug op de website van respectievelijk de VDAB, Actiris, Forem, en ADG.
Twijfel je of je voldoet aan de voorwaarden? Dan bekijken we dit samen met jou.
De uitkering “knelpuntberoep” wordt toegekend voor maximaal 3 maanden en kan slechts één keer tijdens je loopbaan, voor één arbeidsovereenkomst, worden toegekend.
Voorwaarden uitkering “interregionale mobiliteit”
Om de uitkering te ontvangen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je hebt minstens 312 uitkeringen ontvangen in de 15 maanden vóór de aanvang van de tewerkstelling.
- Je bent tewerkgesteld in een ander gewest dan datgene waar je je hoofdverblijfplaats hebt en de tewerkstelling werd aangevat op of na 01/09/2022.
- Je wordt tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst met een voorziene duur van minstens 3 maanden, gerekend van datum tot datum.
- Je hebt in de laatste 6 maanden niet voor dit bedrijf gewerkt.
De uitkering “interregionale mobiliteit” wordt toegekend voor maximaal 3 maanden en kan meerdere keren tijdens de loopbaan worden toegekend.
Wat moet je doen?
Je aanvraagdossier zal de volgende stukken bevatten:
- het formulier C250
- een kopie van je arbeidsovereenkomst
- een formulier C1 als je situatie veranderd is.
Neem hiervoor tijdig contact op met een ACLVB-kantoor. Je volledige dossier moet binnen de 2 maanden na de aanvang van je tewerkstelling bij de RVA zijn.
Je zal vervolgens op het einde van elke kalendermaand waarvoor je aanspraak maakt op de uitkering “knelpuntberoep” de uitkering “interregionale mobiliteit” of de uitkering “zorgsector”, een vergoedingsformulier C250.1 moeten invullen. Aan de hand van dit formulier zullen wij je uitkering betalen.
Hoeveel bedraagt je uitkering?
We nemen als uitgangspunt het dagbedrag van de werkloosheidsuitkering (na tewerkstelling) die je zou ontvangen hebben tijdens de eerste 3 maanden van je werkloosheid, delen dat door 4 en ronden het resultaat af naar de hogere cent.
Ben je gerechtigd op inschakelingsuitkeringen (na studies), dan nemen we als basis het minimale dagbedrag van de werkloosheidsuitkeringen voor je gezinscategorie tijdens de eerste 3 maanden van werkloosheid.
Dat dagbedrag wordt per maand vermenigvuldigd met het aantal dagen, gerekend van maandag tot zaterdag (het "zesdagenstelsel"), gelegen in die maand en tijdens de tewerkstelling, maar beperkt tot de eerste 3 maanden van tewerkstelling, gerekend van datum tot datum.
Op de uitkering wordt een bedrijfsvoorheffing van 10,09 % ingehouden.
Meer weten?
- Wil je graag wat meer info over een bepaald item of over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers in de verschillende ACLVB-secretariaten geven je graag een woordje uitleg.
- Lees ook zeker het informatiedocument T97 van de RVA.