Volledig werkloos na tewerkstelling
Op deze pagina:
Recht op een uitkeringen na een tewerkstelling?
Heb je voldoende lang gewerkt als loontrekkende, dan kan je recht hebben op een werkloosheidsuitkering. In een periode gelegen voor je uitkeringsaanvraag (we noemen dit de referteperiode) moet je voldoende arbeidsdagen bewijzen. Hoeveel arbeidsdagen nodig zijn, hangt af van je leeftijd. Sommige niet-gewerkte dagen worden gelijkgesteld met arbeidsdagen. Bovendien kan de referteperiode soms verlengd worden door allerlei omstandigheden vb. door een periode van zelfstandige activiteit in het verleden.
Wens je meer informatie over je situatie? Neem dan contact op met de ACLVB. Je kan dit doen per mail, per telefoon of maak een afspraak in één van onze secretariaten. We bekijken samen met jou of je recht hebt op een uitkering.
Wat moet je doen?
Dien bij het begin van je werkloosheid een uitkeringsaanvraag in.
Neem hiervoor onmiddellijk contact op met een ACLVB-secretariaat, zelfs al ben je nog niet in het bezit van alle nodige documenten. We geven je de nodige informatie, maken je werkloosheidsdossier in orde en stellen je in het bezit van een papieren controlekaart (indien je niet opteert voor het gebruik van een elektronische controlekaart).
Breng eventueel de volgende documenten reeds mee:
- Je C4. Kreeg je nog geen C4 van je werkgever? Kom toch al bij ons langs en vraag je werkgever om het document zo snel mogelijk te bezorgen.
- Je bewijs van inschrijving als werkzoekende indien je dit reeds in je bezit hebt (zie hieronder).
- Je identiteitsdocumenten (identiteitskaart, verblijfsvergunning, arbeidsvergunning) en bankrekeningnummer.
Eens je dossier door ons werd opgemaakt kan je de status ervan volgen via onze online toepassing: “Mijn werkloosheidsdossier”.
Schrijf je in als werkzoekende
Neem binnen de 8 dagen na je eerste werkloosheidsdag contact op met de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling die voor jouw woonplaats bevoegd is. Dat is de VDAB (indien je in Vlaanderen woont), Actiris (als je in Brussel woont), Le Forem (als je in Wallonië woont), of ADG (als je in de Duitstalige landsdeel woont) en schrijf je in als werkzoekende. Je kan dit ook online doen. Nadat je bent ingeschreven, krijg je hiervan een inschrijvingsbewijs dat je aan ons moet bezorgen.
Indien je uitkeringen wil genieten is deze inschrijving in de regel verplicht. De VDAB/FOREM/Actiris of ADG zal je helpen in je zoektocht naar werk.
Zoek actief naar werk
Om recht te hebben op uitkeringen, moet je onvrijwillig werkloos zijn. Dat betekent onder meer dat je niet zelf verantwoordelijk mag zijn voor het verlies van je baan. Is dit wel het geval, dan kan je gedurende een bepaalde periode worden uitgesloten van het recht op uitkeringen. Informeer hiervoor bij je ACLVB-secretariaat.
Je mag bovendien niet weigeren om in te gaan op een aanbod van passend werk dat de VDAB/FOREM/Actiris of ADG je voorstelt. Weiger je dit zonder geldige reden, ook dan kunnen je uitkeringen worden geschorst.
Dien je controlekaart in.
Vul je papieren of elektronische controlekaart zorgvuldig en correct in en bezorg deze op het einde van elke maand – ingevuld en ondertekend- aan je ACLVB-kantoor. Wij zorgen voor de stipte betaling van je uitkering. Lees ook aandachtig de uitleg op de controlekaart!
Hoeveel bedraagt je uitkering?
Het bedrag van je uitkering wordt berekend op basis van verschillende parameters waaronder je gezinstoestand. Daarnaast zal onder meer je brutoloon, je beroepsverleden en de duur van je werkloosheid een impact hebben op het bedrag van je uitkering.
Meer info over het bedrag van je uitkering? Zie infoblad T67 van de RVA.
Meer weten?
- Meer info over je rechten en plichten tijdens werkloosheid? Lees ons informatiedocument “volledige werkloosheid op basis van arbeid”.
- Schema “Wat kan je doen als je werkloos bent en een uitkering wil krijgen vs. wat doet de ACLVB voor mij?”