banner-500-euro-openvld.jpg

500 euro onbelast bijverdienen, is gewettigd zwart werk

10/05/2017 - 13u

Open Vld wil dat iedereen 500 euro onbelast kan bijverdienen. Een mooi voorstel om het netto-inkomen van iedereen te verhogen? Wil je werknemers meer laten verdienen en geen gat in de sociale zekerheid slaan? Verlaag dan de hoogste aanslagvoeten zodat mensen meer overhouden en belast andere soorten inkomsten op een progressieve manier zodat de sociale zekerheid intact blijft. Verlaag de loonlasten van de werknemers op afdoende wijze zodat ze er geen mini-job op na moeten houden om voldoende te verdienen.

Wat begon met de flexi-jobs in de horeca, trachtte Open Vld recent uit te breiden met flexi-jobs naar bakkers en slagers. Ook de gunstige fiscale regeling voor de deeleconomie is een vorm van minder belast bijverdienen. Dan maar wat verder doorduwen op het gaspedaal, moet men bij Open Vld gedacht hebben, onder het mom van de ongebreidelde vrijheid.

In het voorstel van Open Vld moet je eigenlijk extra gaan werken om je netto-inkomen te verhogen. Naast zo’n mini-job kan je heel wat andere vraagtekens plaatsen. Hoe zit het met je gegarandeerd uurloon? Tellen deze extra prestaties dan mee voor de opbouw van je pensioen? Dit zet toch de poort open voor oneigenlijk gebruik door minder bonafide werkgevers? …

Het systeem lijkt verdacht veel op ‘gewettigd zwart werk’. Als het bovendien de bedoeling is om dit voorstel open te trekken naar de ganse economie, dan zal dit zeker leiden tot een verdringing van de reguliere jobs.

 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart