banner-genderneutraal-minimumpensioen.jpg

De regering trekt een rookgordijn op! Actie voor een vrouwvriendelijke pensioenhervorming

25/11/2022 - 14u

Het federaal regeerakkoord zegt dat de pensioenhervorming “rekening moet houden met ongelijkheden tussen mannen en vrouwen.”

Maar geen rekening houden met ouderschapsverlof, tijdskrediet, geboorteverlof, deeltijds werk met behoud van rechten en IGU (inkomensgarantie-uitkering) is een totale miskenning van de realiteit, de werkomstandigheden en de loopbanen van vrouwen.

In de onbegrijpelijke pensioenhervorming:

  • Zal het begrip ‘effectieve tewerkstelling’ vrouwen zwaarder benadelen in de pensioenberekening. Deze nieuwe voorwaarde impliceert voor één op zeven van de toekomstige vrouwelijke rechthebbenden op een minimumpensioen een pensioenverlies van gemiddeld 440 euro per jaar.
  • Staan de gelijkstellingen van ziekteperiodes op de helling.
  • Gaat de gelijkstelling van werkloosheidsperioden voor het pensioen verloren (met inbegrip van de werkloosheidstoeslag in geval van niet-vrijwillig deeltijds werk - IGU).

De regering moet dringend bijsturen om de negatieve impact voor vrouwen te corrigeren. Ze mag geen rookgordijn optrekken!

Daarom organiseren ACLVB, ABVV en ACV op 28 november om 13u een actie aan de Pensioentoren (Europaesplanade 1, 1060 Brussel - bij het Zuidstation). Om een halt toe te roepen aan deze vrouwonvriendelijke pensioenhervorming! Vrouwen zullen tijdens deze actie getuigen wat deze pensioenhervorming voor hen betekent.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart