banner-pensioenhervorming_1.jpg

Je pensioen aanvragen wordt eenvoudiger

20/11/2023 - 14u

Voortaan is Mypension.be dé website om je pensioen aan te vragen, simulaties uit te voeren zodat je je pensioen kan plannen, en om je dossier op te volgen. Een verbetering dus, al doet de ACLVB daar met haar dienstverlening nog een schepje bovenop.

Tijdens een persconferentie op 18 oktober onthulde minister van Pensioenen Karine Lalieux de nieuwe look van de website mypension.be. De website is toegankelijker en gebruiksvriendelijker geworden, en biedt nu ook de mogelijkheid om een pensioen aan te vragen of een aanvraag voor te bereiden aan de hand van simulaties.
 

Je pensioen plannen

Op de website mypension.be kan je onder meer de status van je loopbaan controleren en ontbrekende periodes melden. Je kan ook de verschillende opties controleren  (wettelijke pensioendatum, vroegste pensioendatum, eigen gekozen pensioendatum) om simulaties uit te voeren en de invloed van je loopbaankeuzes op je pensioen te  bepalen. Het is eveneens mogelijk om de impact van je pensioenaanvraag op je aanvullend pensioen te controleren. Let wel: de website houdt in dit stadium nog geen rekening met het laatste akkoord over de pensioenhervorming, inclusief de herinvoering van de pensioenbonus. De Pensioendienst is tevens in gesprek met de RVA om toegang te krijgen tot zijn gegevens zodat de impact van periodes van werkloosheid, tijdskrediet en SWT op de pensioenen beter berekend kan worden.
 

Je pensioen aanvragen

Het was al mogelijk om je pensioen online aan te vragen via het portaal van de sociale zekerheid, maar je moest dan verschillende websites doorlopen, wat de procedure  ingewikkeld maakte voor burgers (volgens gegevens van het ministerie raakte 40% de weg kwijt). Met de nieuwe formule mypension.be gebeurt de aanvraag uitsluitend op deze site, in 5 stappen:

  1. controleer de voorwaarden om een aanvraag in te dienen (mogelijk tot 12 maanden voor de gewenste pensioendatum)
  2. kies je pensioendatum: de wettelijke pensioendatum en de vroegst mogelijke datum waarop je recht hebt op pensioen, staan al op het scherm; maar je kan ook een andere datum kiezen
  3. voer je rekeningnummer in
  4. vul je contactgegevens in
  5. controleer je aanvraag en bevestig
     

Niet online

Pensioenaanvragen en alle simulaties die beschikbaar zijn op de website, kunnen ook per post, per e-mail, per telefoon naar de gratis Pensioenlijn 1765, in de 13 gewestelijke
kantoren en in de meer dan 200 Pensioenpunten worden gedaan. Om burgers te helpen die moeilijkheden ondervinden met online diensten, is de Pensioendienst zijn pensioenconsulenten aan het opleiden om burgers te leren hoe ze platformen zoals MyPension en MyMinfin moeten gebruiken. Tot slot is er een digitaal mandaat  geïntroduceerd waarmee burgers toegang kunnen vragen tot het online pensioendossier van een naaste of toegang geven tot hun pensioendossier aan een persoon die ze vertrouwen om hun administratie te beheren. Eenzelfde mandaat voor professionals, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt door ziekenfondsen en vakbonden, zal in 2024  worden gelanceerd.

De ACLVB biedt meer!

De website mypension.be is er zeker op vooruit gegaan, maar blijkt nog steeds ontoereikend om een weloverwogen keuze te kunnen maken omtrent je loopbaan. De Liberale Vakbond is er om je te helpen de juiste keuzes te maken en om je de gevolgen van die keuzes voor je pensioen duidelijk te maken. We geven je een overzicht van de impact van je beslissingen op korte en lange termijn, informeren je over je rechten en plichten, en maken loonsimulaties die rekening houden met je fiscale situatie.

Onderstaande tabel laat zien hoe uniek deze dienstverlening van ACLVB is. Bekijk welke simulaties we kunnen maken en merk waar de verschillen zitten in vergelijking met de service aangeboden door mypension.be.

Neem zeker contact op met je ACLVB-secretariaat als je gebruik wil maken van onze diensten!

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart