De Vlaamse Regionale van ACLVB sloot samen met de andere sociale partners en de Vlaamse Regering een loopbaanakkoord af voor de volgende twee jaar. Belangrijkste doelstelling : meer maatwerk op de arbeidsmarkt.
Vakbonden, werkgevers en regering willen met dit akkoord een antwoord bieden op belangrijke uitdagingen van de arbeidsmarkt. Het uitgangspunt van dit akkoord is dan ook : "meer mensen aan de slag willen krijgen in gemiddeld langere loopbanen en meer werkbare jobs".
Twee prioritaire acties staan hier centraal, nl : het wegwerken van de ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs, en ervoor zorgen dat 50-plussers langer, maar ook comfortabeler kunnen werken.
Jongeren met onvoldoende kwalificaties
De Vlaamse Regering, de onderwijswereld en de sociale partners zullen afspraken maken opdat zoveel mogelijk jongeren in het secundair onderwijs uitstromen mét een diploma.
Concreet betekent dit dat er maximaal gebruik zal gemaakt worden van IBO (individuele beroepsopleidingen), stages en andere vormen van werkplekleren. Er zullen ook werkervaringsprojecten worden opgezet in partnerschap met lokale besturen en grote vzw's. De VDAB zal een werkervaringsgarantie aanbieden via een aangepast job-en opleidingsaanbod met hieraan verbonden ook een certificatieplicht. Het is de bedoeling dat jongeren uiteindelijk terecht komen in een duurzame tewerkstelling. Ook de werkzoekenden die omwille van uitzendarbeid van de ene tijdelijke job naar de andere gaan en zo voortdurend in-en uitstromen in de werkloosheid, zullen door VDAB niet worden losgelaten.
50-plussers
Om de werkzaamheidsgraad van 50-plussers te ondersteunen en te stimuleren, wordt er volop ingezet op de 50-plus-premie : Reeds in het akkoord "Samen op de bres voor 50+" werd er voor elke werkgever die een werkzoekende 50-plusser aanwerft een premie voorzien. Deze premie blijft bestaan maar zal variëren op basis van een aantal objectieve criteria, zoals de duur van de werkloosheidsperiode en de uitstroomkansen. De premie kan oplopen tot 50% van het brutoloon. Een bovengrens is wel voorzien, maar de ondergrens wordt afgeschaft zodat ook alle deeltijdse lonen in aanmerking komen. Daarnaast zal ook met de interimsector afspraken worden gemaakt over een actievere rol van de uitzendsector in de toeleiding van 50-plussers naar duurzame jobs.
Kortom, het loopbaanakkoord schept het kader om in de toekomst meer maatwerk te bieden op de arbeidsmarkt. De individuele afstand die iemand heeft tot de arbeidsmarkt speelt daarbij een cruciale rol. Niet iedereen heeft immers nood aan dezelfde opleiding, premie of ondersteuning om zijn/haar afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Voor het akkoord op kruissnelheid is jaarlijks een enveloppe van 25 miljoen euro beschikbaar.