Wetsontwerp met gerechtelijk demonstratieverbod: website om Kamerleden van democratische partijen te interpelleren

27/06/2023 - 17u

Vandaag lanceren vakbonden en middenveld een website die elke burger aanspoort om er bij de volksvertegenwoordigers op aan te dringen het wetsontwerp-Van Quickenborne te verwerpen. Met één muisklik op www.verzet-is-geen-misdaad.be begrijp je meteen wat er bij het wetsontwerp op het spel staat.

Even opfrissen: een coalitie van vakbonden en middenveldorganisaties verzet zich resoluut tegen het wetsontwerp van de minister van Justitie Van Quickenborne om een demonstratieverbod in te voeren. Uit onze juridische analyse blijkt dat de tekst te vaag is en dreigt zijn doel voorbij te schieten (zogezegd het aanpakken van ‘relschoppers’ tijdens bijeenkomsten) en de vrijheid van meningsuiting van het maatschappelijk middenveld en de vakbeweging in het gedrang brengt. Niets meer en niets minder.

Dankzij onze mobilisatie van de afgelopen maand konden we het goedkeuringsproces afremmen. We blijven oproepen tot de intrekking van de bepalingen over het demonstratieverbod dat zou kunnen worden opgelegd voor feiten gepleegd tijdens ‘protestbijeenkomsten’ omdat dit een reëel gevaar vormt voor onze democratie.

Morgen komen we om 10u samen voor het kabinet van de minister van Justitie (Kruidtuinlaan 50).

Programma:

  • protestbijeenkomst
  • percussie, muziek en ‘schuimactie’
  • toespraken van vertegenwoordigers van de vakbonden, Greenpeace en Amnesty
  • daarna gaat het richting het Vrijheidsplein
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart