De strijd van de huishoudhulpen voor een leefbaar loon werpt haar vruchten af

04/02/2020 - 11u

Sinds november strijden de huishoudhulpen uit de dienstenchequesector voor een legitieme loonsverhoging. Ze hebben zich, zoals nooit tevoren, gemobiliseerd om druk uit te oefenen op de werkgevers en om hen tot rede te brengen. Hun inzet heeft zijn vruchten afgeworpen: de vakbondsorganisaties en de werkgevers hebben vandaag -3 februari- eindelijk een ontwerpakkoord bereikt.

Maandenlang gingen de huishoudhulpen de straat op en voerden ze acties uit om hun eis voor een fatsoenlijke loonsverhoging te laten horen. Met € 11,50 bruto per uur behoren de 145.000 werknemers uit de sector tot de laagstbetaalden van het land.

Een situatie die de dienstenchequebedrijven onberoerd heeft gelaten, aangezien deze een loonsverhoging weigerden. De huishoudhulpen hebben met hand en tand tegen dit onrecht gevochten en hun mobilisatie heeft haar vruchten afgeworpen. Maandag werden ze eindelijk gehoord. De vakbondsorganisaties hebben een ontwerpakkoord met de werkgevers bereikt.

Onder andere volgende maatregelen zitten in het protocolakkoord dat op tafel ligt:

  • Een brutoloonsverhoging van 0,8% vanaf 1 januari 2020
  • Een cadeaucheque van 20 euro
  • Een onkostenvergoeding voor de thuisstrijkers van 10% bovenop het brutoloon
  • Een hele reeks aan kwalitatieve maatregelen die de werkbaarheid ten goede komen bv. Een charter tegen grensoverschrijdend gedrag, mobiliteit.
  • Een uitbreiding van de aanmoedigingspremies voor ouderschapsverlof en mantelzorg.

De komende dagen zullen de vakbonden samenkomen met hun delegees om de inhoud van dit protocolakkoord aan hen voor te leggen.

ACLVB - ABVV - ACV Voeding en Diensten

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart