ACLVB roept op tot dringend overleg met VDL en Schmitz Cargobull na overname van Van Hool

11/04/2024 - 13u

“Ze nemen immers óók de mensen over!”

Na de recente aankondiging van de overname van de failliete busbouwer Van Hool door VDL en Schmitz Cargobull, roept ACLVB op tot spoedig overleg met de nieuwe eigenaren.

“Het is van cruciaal belang dat de belangen van de werknemers gewaarborgd blijven in deze overgangsperiode”, verklaart Christophe Van Audenhove, Bestendig Secretaris van ACLVB.

In reactie op het besluit van de curatoren om groen licht te geven voor de overname, benadrukt ACLVB de noodzaak van transparantie en duidelijkheid vanuit de nieuwe eigenaren. "We verwachten dat VDL en Schmitz Cargobull dezelfde verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen als de werknemers de afgelopen weken hebben gedaan", verduidelijkt Van Audenhove nog.
“Ze verdienen respect voor hun ingetogen houding tijdens deze helse periode”, voegt hij nog toe.
 

Intenties kenbaar maken

De Liberale Vakbond vindt het essentieel dat de nieuwe overnemers snel hun intenties kenbaar maken en helderheid bieden over de toekomstplannen voor het personeel van Van Hool. Van Audenhove voegt hieraan toe: "In de pers wordt gesproken over 600 tot 900 mensen die aan de slag kunnen blijven. Dat is nog steeds een verschil van 300! 300 mensen, 300 gezinnen die in onwetendheid blijven! Dat is niet menselijk."
 

Werknemers verdienen respect én duidelijkheid

ACLVB benadrukt nog dat de overname niet het eindpunt is, maar slechts de eerste stap na de veel te lange periode van onduidelijkheid voor de werknemers en hun families. De vakorganisatie wil in deze overlegperiode dan ook duidelijk maken dat er niet eenzijdig gesleuteld kan worden aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. “In een overname neem je ook de mensen over en hun rechten zullen we, zeker nu, verdedigen”, besluit Van Audenhove.

De Liberale Vakbond staat alvast klaar om samen te werken met VDL, Schmitz Cargobull en andere betrokken partijen om een soepele overgang te verzekeren en zoveel mogelijk banen te behouden.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart