Nationale Non-Profit betoging in Brussel 24/11 - Non-Profit wil niet achteruit, maar vooruit

22/11/2016 - 13u

Op 24 november komen de werknemers van de Non-Profit op straat.

Alle sectoren uit de zorg, welzijn, sociale tewerkstelling en cultuur zullen massaal vertegenwoordigd zijn om de federale en de regionale regeringen hun ongenoegen te laten horen over het desastreus besparingsbeleid en om op te roepen tot een beleid met perspectief voor de werknemers uit de non-profitsectoren. Samen willen we vooruit, niet achteruit.

ACLVB maakte al voor de zomer, samen met de andere vakbonden, hun eisenbundel voor een nieuw meerjarenakkoord kenbaar aan de verschillende regeringen. De regeringen blijven echter oorverdovend stil… behalve als het gaat om besparen, afschaffen of op de helling zetten van duur bevochten voordelen voor het personeel.

Gert Van Hees (Sectorverantwoordelijke Federale gezondheidszorg bij ACLVB): “De lijst van personeelsonvriendelijke maatregelen wordt stilaan ellenlang. De verstrenging van de regels rond SWT en loopbaanonderbreking, de indexsprong, een te mager of helemaal geen aanvullend pensioen, de taks shift cadeaus voor de werkgevers zonder dat er ook maar iets tegenover staat ten gunste van het personeel... En als klap op de vuurpijl, de regeringsbeslissing dat de VAP-dagen voor 45 plussers op de schop mag. De regering vergeet er wel even bij te vertellen dat deze maatregel net juist succesvol blijkt om werknemers langer aan het werk te houden in de sector. Ze vergeet er ook bij te zeggen dat de werknemers tijdens vorige sociale akkoorden, koopkrachtvragen hebben laten vallen in ruil voor extra verlof tijdens de loopbaan.”

ACLVB pleit voor een nieuw pact in de zorg- en welzijnssectoren. Het laatste meerjarenakkoord met de Vlaamse non-profitsectoren (VIA 4) liep eind 2015 af. Bovendien brak de Vlaamse regering eenzijdig in op eerder gemaakte evenwichten in onderhandelde akkoorden. Zoals het uitsluiten van bepaalde beroepen op aanmoedigingspremies. Bovendien is de werkdruk in de ouderenzorg, een nieuwe bevoegdheid van de Vlaamse regering, exponentieel aan het stijgen door de toenemende zorgzwaarte en een onaangepaste personeelsomkadering.

Bram Van Braeckevelt (Sectorverantwoordelijke Vlaamse Non-Profit sectoren bij ACLVB):  "We willen de dialoog voeren om een draagvlak te creëren voor een nieuwe subsidiering in gehandicaptenzorg, hervorming van de gezinszorg, overgang naar maatwerk in de sociale economie, toekomstperspectief voor de socio-culturele sector, voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang. Daarbij is een meerjarenvisie cruciaal, op vlak van kwaliteit, koopkracht en personeelsinzet. Het personeel ligt daar wakker van. Waar wacht de Vlaamse regering nog op?"

Er is financiële ruimte om te onderhandelen.De noodzakelijke personeelsuitbreiding  en vrij gekomen middelen na de taks shift kunnen alvast een basis bieden voor sociale dialoog.

ACLVB pleit voor kwaliteitsvolle zorg, welzijn en cultuur en neemt als sociale partner de handschoen op voor de werknemers én de sector. Samen willen we niet langer achteruit, maar vooruit. Het mandaat om te onderhandelen is al maanden verworven bij de leden, het wordt tijd dat de regering zijn verantwoordelijkheid opneemt en de dialoog met de sociale partners opstart.
 

Meer info?

  • De werknemersvertegenwoordigers bezoeken de bevoegde ministers van de diverse beleidsniveaus op de dag van de betoging.
  • ACLVB verzamelt vanaf 10 u. aan Albert II-laan, Noordstation Brussel.
  • Rond 10.30 u. vertrekt de manifestatie.
  • Ons dossier op de website
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart