"Ghostbuster" Frank Vandenbroucke gaat op zoek naar de onzichtbare collega!

27/01/2023 - 08u

Nationale Betoging Non-Profit : "Op zoek naar de helpende hand voor de Non-Profit!"

De ACLVB organiseert op 31/01 in Brussel in gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale betoging.
 
"De krapte op de arbeidsmarkt en het tekort aan personeel maakt werken in de non-profitsector stilaan onhoudbaar. Alle maatregelen die al werden genomen om de loon-en arbeidsvoorwaarden te verbeteren, lijken te verdampen als een  druppel op een hete plaat als de exodus van werknemers niet wordt gestopt. De COVID crisis heeft veel werknemers vermoeid. Bestaande personeelstekorten worden versterkt door een grotere uitval van werknemers door  arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim, burn-out en een vlucht naar andere sectoren. In de nabije toekomst wordt dit nog versterkt door het vertrek van een groot contingent aan werknemers die de sector verlaten om te genieten van hun welverdiend pensioen. Instroomcijfers blijken te beperkt om de negatieve balans te keren."
 
Hoog tijd dus dat de regering ambitieuze maatregelen neemt om de vicieuze cirkel te doorbreken. Het hoofddoel blijft het garanderen van een kwalitatieve dienstverlening aan de bevolking, en dit met gemotiveerde werknemers in een aantrekkelijke en maatschappelijk belangrijke sector.
 

Wij willen 

  • een globaal actieplan voor het aantrekken van nieuw personeel.
  • werkbare en aantrekkelijke jobs met gemotiveerde werknemers die blijven.
  • waardige en competitieve salarissen.
  • respect voor onze uurroosters én onze vrije tijd.
  • een werkbare eindeloopbaan en een waardig pensioeninkomen.
  • als volwaardige partner in het sociaal overleg mee onze toekomst bepalen.
De ACLVB wil een globaal plan met vooruitzicht op extra personeel om de werkdruk te verminderen. Hierin moeten maatregelen zitten die de instroom van nieuw personeel versterken en het behoud ervan in de sector verzekeren. Dit kan door o.m. een betere verloning voor alle categorieënwerknemers, werkbare werktijden- arbeidstijd en een werkorganisatie die toelaat het werk en privéleven beter te combineren. De sector is niet gediend met lapmiddelen als flexi-jobs. Ook fenomenen zoals projectverpleegkundigen moeten een halt worden toegeroepen.
Het is van essentieel belang om de politieke wereld snel te overtuigen van de enorme noodzaak van nieuwe structurele investeringen in de non-profitsector. Besparingen in de Non-Profit zijn uit den boze. Investeren in de werknemers van zorg, welzijn en cultuur is investeren in de gezondheid en het welzijn van onze samenleving.
Het is tijd om te reageren en om jongeren terug te trekken naar de zinvolle beroepen in deze sector... Dat is de boodschap die wij dinsdag 31 januari willen geven.
We komen samen tegen 10u aan de Koning Albert II laan. De betoging vertrekt om 10u30.
 

ACLVB-animatie 

ACLVB voorziet aan het begin van de betoging een animatie van 9u30 tot 10u30 op de middenberm van de Koning Albert II laan (tussen de Kruisvaartenlaan en de fontein “La Fontaine Pol Bury”).
Uitbeelding van “Ghostbuster” Frank Vandenbroucke die op zoek gaat naar de onzichtbare collega.

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Download

Download ons pamflet

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart