Europese vakbonden eisen massaal stopzetting van sociale dumping

25/03/2019 - 10u

Fair transport for Europe

In een eengemaakte wereld is vervoer niet weg te denken. Iedereen maakt gebruik van vervoer voor reizen en handel, en miljoenen Europeanen werken in de sector. Maar niet iedereen is zich bewust van de realiteit waarmee tal van werknemers in de vervoerssector geconfronteerd worden: onmenselijke werkuren, geweld en gevaarlijke omstandigheden, uitbuiting en hyperflexibele contracten.

In heel Europa weerklinkt helaas hetzelfde verhaal. Werkgevers spelen mensen van verschillende landen of beroepsgroepen tegen elkaar uit, wat leidt tot een gestage uitholling van de lonen en arbeidsvoorwaarden. Dat is sociale dumping, en het plaatst de werknemers in de vervoerssector voor enorme uitdagingen.

Werknemers moeten reageren, en het enige antwoord is solidariteit. Samen met hun vakbonden dienen ze de krachten te bundelen, over de grenzen en beroepen heen, en een duurzame toekomst voor het werk in de vervoerssector te verdedigen. Daarom lanceert de European Transport Workers’ Federation (ETF) de campagne Fair Transport tegen sociale dumping.

De werknemers uit de Europese transportsector voeren actie met evenementen en manifestaties. Wij eisen dat politici en werkgevers een einde stellen aan uitbuiting en oneerlijke concurrentie. De Europese verkiezingen staan voor de deur, dus dit is het moment. We vragen dat de beleidsmakers de wantoestanden in de sector erkennen en zich engageren voor ons manifest van daadwerkelijke oplossingen.

Als we er eensgezind voor gaan, kunnen we veel bereiken: er zullen meer dan 100 acties plaatsvinden in minstens 18 landen! We komen samen voor een belangrijke laatste week van 22 tot 27 maart. Van aan de poolcirkel tot aan de Middellandse Zee zullen vakbonden gecoördineerde acties voeren, vaak in samenwerking met de buurlanden. Duizenden werknemers zullen naar Brussel afzakken voor een grootscheepse manifestatie op 27 maart. We zullen een optocht houden door de stad en onze stem laten horen met één gemeenschappelijke vraag: Fair Transport for Europe!

“We zijn vastberaden en onze boodschap aan de wereld is duidelijk. We willen een echte verbetering van de werk- en leefomstandigheden van miljoenen werknemers in de vervoerssector”, zegt de voorzitter van de ETF. “Onze campagne Fair Transport laat zien dat de werknemers en hun vakbonden over de landen heen en ongeacht leeftijd, geslacht en sector kunnen mobiliseren. Laten we een indrukwekkende actieweek neerzetten die de kracht en de eenheid van onze beweging laat zien. Op die manier zullen we de strijd tegen sociale dumping en uitbuiting winnen!”

Getuigenissen

 

 

 

 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart