ACLVB reageert op financiële cijfers Barry Callebaut

10/04/2024 - 17u

"Deze cijfers tonen aan dat we eigenlijk alle jobs zouden moeten behouden”

Vandaag rapporteerde Barry Callebaut positieve halfjaarlijkse winstcijfers, met een stijging van 0,7 % in chocoladeverkoop, wat neerkomt op een indrukwekkende 1,1 miljoen ton in totaal. “Dat is veel chocolade! Allemaal geproduceerd en verscheept door mensen die mogelijks hun baan dreigen te verliezen door het omstreden BC Next Level-plan”, reageert Kurt Marysse, bestendig secretaris van ACLVB, verbaasd op de cijfers.

Eerder deze week werd een akkoord bereikt tussen de directie en vakbonden over het aantal gedwongen ontslagen onder de productiemedewerkers, waarbij ACLVB tevreden was dat dit aantal werd teruggebracht van 39 naar minder dan 5.

“Maar eigenlijk zouden er helemaal geen ontslagen moeten zijn!”, voegt Marysse vastberaden toe. Als grootste vakbondsfractie bij Barry Callebaut was ACLVB vanaf het begin tegen het voorgestelde plan ‘BC Next Level’. “Deze cijfers bewijzen dat dit plan niets te maken heeft met een toekomstvisie, maar gewoon een platte besparingsoefening is”, besluit Kurt Marysse.


Pleidooi voor werknemersdividend

Ook Filip Lemberechts, Vlaams Gewestsecretaris van ACLVB, keurt het af dat bedrijven die voortdurend winst maken, enkel hun werknemers laten opdraaien voor besparingen.

"We zien een verontrustende trend waarbij bedrijven meer winst maken en tegelijkertijd besparen op personeel. Als beloning voor hun bijdrage aan de winst, wordt de werkdruk dus verhoogd. Dat is de omgekeerde wereld!”, verduidelijkt Lemberechts.

De Liberale Vakbond heeft al in verschillende bedrijven met succes kunnen zorgen voor werknemersdividenden en ziet dit als een veel logischere evolutie. Werknemers raken zo nog meer betrokken bij het bedrijf én het bevordert een cultuur van samenwerking.

“Werknemers verdienen immers een eerlijke beloning voor hun inzet en bijdrage aan de positieve cijfers van het bedrijf. Werknemersdividenden werken! Voor het personeel!
Voor het bedrijf! Daar blijven we op inzetten!”, vervolgt hij.

“ACLVB zal de ontwikkelingen bij Barry Callebaut nauwlettend volgen en, zeker in het licht van deze cijfers, blijven ijveren voor behoud van zoveel mogelijk jobs in Wieze, Lokeren en Halle!”, besluit de Vlaams Gewestsecretaris.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart