28/03/2021 - 08u
Online poll bij 6600 ACLVB-leden
De ACLVB besliste als enige vakbond niet op te roepen om op maandag 29 maart overal het werk neer te leggen. Daarvoor is het immers te vroeg, en het zou een fout signaal zijn tegenover bedrijven die momenteel amper het hoofd boven water kunnen houden. Van 19 tot en met 25 maart stelden wij onze leden in de privésector enkele vragen over een aantal eisen en ideeën, via een online poll. Het sociaal overleg voor het nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) 2021-2022 moet dringend een doorstart maken.
-
ACLVB-leden vinden de 0,4% loonmarge te weinig en staan open voor andere vormen van koopkrachtverhoging.
61% van de respondenten verkiest eerder een netto koopkrachtverhoging via bijvoorbeeld maaltijdcheques boven een (beperkte) loonsverhoging bruto. -
Zekerheid over de werkbaarheid op het einde van ieders loopbaan staat hoog op de agenda:
Voor 92% van de respondenten zijn werkbare loopbaaneindes essentieel bv. via tijdskrediet eindeloopbaan vanaf 55 jaar, mét uitkeringen. - Zekerheid voor werknemers van bedrijven in herstructurering is een must: 85% vraagt duidelijkheid en wil optimaal gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden om de bestaande SWT-regelingen te verlengen (voor bedrijven in herstructurering, maar ook voor werknemers in zware beroepen, nachtwerk, lange loopbaan, enz.)
-
Slachtoffers van faillissementen verdienen respect. De grensbedragen voor de financiële tegemoetkomingen moeten aangepast.
Ook 75% van de respondenten vindt dit prioritair om aan te pakken. - 88% van de respondenten is de idee van een werknemersdividend zeer genegen. Een bedrijf dat procentueel meer dividenden aan aandeelhouders uitkeert dan de loonnorm, moet ook werknemers een gelijkwaardige niet-recurrente bonus toekennen.
De Liberale Vakbond geeft de voorkeur aan sensibilisering om werkgevers en regering te overtuigen. De ACLVB dringt erop aan spoedig rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Werknemers hebben meer dan ooit recht op zekerheid!