Breek de glazen muren

08/03/2016 - 14u

In het kader van de Internationale Vrouwendag dringt ACLVB er met de andere vakbonden in het Europees Vakverbond (EVV) op aan komaf te maken met de glazen muren tussen mannen en vrouwen in verschillende beroepssectoren. Het EVV pleit voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Vrouwen blijven niet enkel afgeremd worden door glazen plafonds, die hen parten spelen als ze hiƫrarchisch willen vooruitgaan in hun loopbaan. Ze worden bovendien gehinderd door glazen muren, die hen binnen specifieke beroepsactiviteiten houden en hen uitsluiten van andere activiteiten.

De Europese cijfers spreken voor zich:

  • 4% van de chauffeurs, bouwvakkers en mecaniciens zijn vrouwen;
  • 18% van de ingenieurs en informatici zijn vrouwen;
  • 80% van de leerkrachten en gezondheidsmedewerkers zijn vrouwen;
  • vrouwen zijn veel talrijker dan mannen vertegenwoordigd in de catering, schoonmaak, gezondheidszorg, kantoor-en kassawerk;
  • 4% van de algemeen directeurs van beursgenoteerde bedrijven zijn vrouwen en in de bestuursraden is slechts 22% een vrouw.

"We moeten de glazen muren breken. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in beroepen die minder verloond worden dan de jobs die doorgaans door mannen worden uitgevoerd. Dat verklaart grotendeels de gemiddelde loonkloof van 16% tussen mannen en vrouwen in Europa. Er moeten inspanningen geleverd opdat vrouwen toegang zouden hebben tot jobs die voornamelijk door mannen worden uitgeoefend en opdat ze die jobs zouden kunnen behouden en erin doorstromen. Evenzeer dienen de lonen en arbeidsvoorwaarden verbeterd in de sectoren waar voornamelijk vrouwen tewerkgesteld zijn", aldus nog Luca Visentini, Algemeen Secretaris van het EVV.

ACLVB WO=MEN nam op 8 maart deel aan de Wereldvrouwenmars te Brussel, die dit jaar in het bijzonder aandacht vroeg voor de situatie van vrouwelijke vluchtelingen en migranten.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart