Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden!

25/01/2016 - 13u

Door het pakket aan maatregelen van de regering Michel is het ondertussen meer dan duidelijk dat bijna iedereen – werkenden en niet-werkenden – verliest. Met wat er nu zit aan te komen, kan niemand nog ontkennen dat opnieuw gepensioneerden/mensen die van een uitkering moeten leven en dan in het bijzonder vrouwen, extra hard worden getroffen.

In het kader van de taxshift verhoogde de regering de belastingen via BTW en accijnzen. De werkenden krijgen hiervoor een klein beetje compensatie, via de personenbelastingen. Niet zo voor gepensioneerden en andere uitkeringstrekkers. Voor hen wordt een dubbele inlevering voorzien: zij zullen steeds meer belastingen betalen, doordat hun belastingaftrek niet meer zal geïndexeerd worden in de toekomst.

De ‘sociale correctie’ die de regering nu voorziet, blijkt een driedubbele kat in een zak te zijn. Een slag in het gezicht van diegenen die nu al op het einde van de maand amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Het zijn immers enkel gepensioneerden met een minimumpensioen én 45 jaar loopbaan én een minimum aantal werkelijk gepresteerde arbeidsdagen in de loopbaan, die 1% verhoging van hun pensioen zullen ontvangen. Dat betekent dus dat de overgrote meerderheid niet in aanmerking komt: de vrouwen (gemiddeld een kortere loopbaan), de meeste gepensioneerden, de zieken, de werkzoekenden, bruggepensioneerden, slachtoffers van een arbeidsongeval of beroepsziekte.

Vrouwen staan inderdaad opnieuw in het vizier van de regering Michel. We weten dat de pensioenen in België al tot de laagste van Europa behoren en dat is zeker het geval voor vrouwen omdat zij moeilijker aan een volledige loopbaan kunnen geraken. 75% van de vrouwen die in 2014 op pensioen gingen, heeft geen volledige loopbaan. Zij hebben dus al de laagste pensioenen en vallen niet onder de categorie die de regering nu wil sussen met enkele kruimels.

Voor de vakbonden is dat onaanvaardbaar. Het ABVV, ACV en ACLVB zetten dit heikel punt vandaag op de agenda. Wij willen druk zetten op de regering Michel zodanig dat zij de maatregelen nog kunnen bijsturen.

Wij eisen een échte sociale compensatie voor alle uitkeringen zodat de stijging van de facturen daadwerkelijk kan worden opgevangen. Wij willen niet dat mensen een keuze moeten maken tussen biefstuk of een boterham met confituur.

Wij verwachten degelijke en waardige pensioenen waarvan je kan leven.

En wij eisen dat alle discriminaties op de arbeidsmarkt worden weggewerkt zodat vrouwen eindelijk uitzicht hebben op pensioenen die gelijk zijn aan die van hun mannelijke collega’s.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart