banner-loonakkoord-500.jpg

Loonakkoord regering: Zoveel mogelijk werknemers moeten kunnen profiteren van de 500 euro extra premie

06/05/2021 - 13u

De Liberale Vakbond ACLVB neemt akte van het loonakkoord dat vannacht door de regering bereikt werd en kijkt uit naar de eerste teksten.

De maximale loonmarge van 0,4% die toegepast wordt, is op basis van de loonwet waarbij de ACLVB het nog steeds betreurt dat er voorlopig geen openingen te bespeuren vallen om die grondig te wijzigen en meer vrijheid van onderhandeling te krijgen. Positief is alleszins dat de mogelijkheid geboden wordt om bovenop de 0,4% loonmarge een premie toe te kennen van maximaal 500 euro netto. Een premie van 500 euro netto is van belang om zowel werknemers als economie verder te ondersteunen. De toepassing van patronale sociale zekerheidsbijdragen op dit bedrag is ook van belang.

De ACLVB hoopt ook dat alle werkgevers, in grote en kleinere ondernemingen, de bijkomende premie zo maximaal mogelijk zullen toestaan om de extra inspanningen van hun werknemers te honoreren. De rol van de sectoren zal ook belangrijk zijn om tot een maximale toepassing te komen en zo de solidariteit te garanderen. Deze premie moet zo breed mogelijk kunnen ingeschakeld worden. Dit is toch wel essentieel met het oog op een optimale behandeling van die bedrijven zonder syndicale vertegenwoordiging.

De Liberale vakbond wil nu ook voluit op de gaspedaal duwen om akkoorden te sluiten rond o.a. de eindeloopbanen en rekent ook op een verdere verhoging van de minimumlonen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart