Nieuwe Voorzitter van ACLVB kiest voor syndicale vernieuwing en een positieve visie op arbeid

18/11/2023 - 12u

De Liberale Vakbond hield vandaag haar nationaal congres in Brussel. Centraal stond de verkiezing van een nieuwe Nationaal Voorzitter om Mario Coppens op te volgen. Nog op het programma: het startschot voor de sociale verkiezingen met de campagne ‘boost het overleg’. De ACLVB groeit elke sociale verkiezing in stemmen en mandaten, en groeide uit tot een vakorganisatie van 308.000 leden.

Gert Truyens werd verkozen als nieuwe Nationaal Voorzitter met 91,7% van de stemmen en kreeg hiermee een stevig mandaat van de afgevaardigden en medewerkers. Gert Truyens is 55 jaar en studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen, specialisatie Communicatiewetenschappen.
Hij is reeds vanaf 2017 Vlaams Gewestsecretaris voor de ACLVB. Hij ruilt nu het Vlaams sociaal overleg in voor het federale niveau. Hij wordt dus lid van het interprofessioneel overleg tussen werknemers- en werkgeversverenigingen; de zogenaamde Groep van 10.
 

Verhoog de maaltijdcheque

Gert Truyens: “Het discours rond werk en arbeidsmarkt moet positiever. Want werkbaar en volwaardig werk is cruciaal voor heel wat maatschappelijke uitdagingen. Denk maar aan zelfontwikkeling, mentaal of financieel geluk en maatschappelijke integratie. Laat ons in deze discussies ook geen heilige huisjes uit de weg gaan. Zo zijn wij als enige vakbond een sterke voorstander van het optrekken van het maximumbedrag voor maaltijdcheques naar 10 euro.
Een eenvoudige ingreep die de koopkracht van veel mensen direct versterkt.”
 

Intensief traject na 1 jaar werk zoeken

“Voor onze leden is de kortste weg naar werk niet enkel via de VDAB, maar zeker ook via de ACLVB! Stop met het wij-zij verhaal en creëer een positief verhaal van extra kansen, extra begeleiding maar het is ook een verhaal van individuele en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo stellen wij voor dat langdurig werkzoekenden van meer dan 1 jaar, een intensief begeleidingstraject met stagemogelijkheid volgen. Voor werkenden ijveren wij dan weer voor meer werkbare en volwaardige jobs. Daarom moeten minderwaardige contracten duurder en volwaardige contracten goedkoper. Een faire deal!”
 

Onderhandelen boven staken

Truyens breekt ook een lans voor een positieve sociale dialoog: “Men kan alleen maar tot oplossingen komen aan de onderhandelingstafel. Zelfs na een staking moet er opnieuw met elkaar gepraat worden. ACLVB blijft het buitenbeentje onder vakbonden en wil trendsetter blijven om een constructieve én assertieve sociale dialoog altijd op de eerste plaats te zetten. Polarisering helpt niemand vooruit, onze maatschappij niet en al zeker niet de werknemer. De weg naar een compromis is soms hobbelig, maar het is wel de enige richting vooruitgang.“

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart