banner-call-center_1.jpg

Werknemers onder druk in callcenters

19/10/2018 - 15u

Naar jaarlijkse traditie wordt in het najaar een wereldwijde actieweek gehouden in de callcenters. Van 22 tot 26 oktober organiseren de vakbonden sensibiliseringsacties in verschillende callcenters in België. Dit jaar focussen we op de ondraaglijke druk die de 500.000 werknemers van de sector wordt opgelegd.

Een hels werkritme, opgelegde (maar soms onrealistische) doelstellingen, voortdurende controle op prestaties, moeilijke en lastige uurroosters, flexibiliteit, onzekere contracten,… Met dergelijke werkomstandigheden hoeft het niet te verwonderen dat de stress bij werknemers in callcenters torenhoog is.

Al te vaak liggen de opdrachtgevers aan de oorsprong van de meedogenloze sociale dumping en loonvoorwaarden in de sector. Ze vragen alsmaar méér voor een steeds strakkere prijs. Oordeel zelf maar: de gemiddelde facturatieprijs voor de diensten is van € 40/u. naar € 28/u. gedaald op 15 jaar tijd. Het facturatiestelsel daarentegen is van één facturatie per maand naar één prijs per oproep gegaan, die naargelang van de resultaten verhoogd of verlaagd wordt. Voor de werknemers heeft deze wedren naar lowcost zware gevolgen op hun arbeids- en loonvoorwaarden. Callcenters met de minst goede arbeidsvoorwaarden worden immers bevoordeeld op de markt. En zodra de vakbonden de arbeidsvoorwaarden verbeteren in één callcenter, verschijnen er nieuwe firma’s op de markt die de prijzen breken. Dit heeft ook als rechtstreeks gevolg dat er steeds vaker wordt uitbesteed/geoutsourcet naar het buitenland.
 

Vakbonden verleggen grenzen

Om deze concurrentiestrijd te counteren, strijden de vakorganisaties voor de invoering van een sociale dialoog en de goedkeuring van gemeenschappelijke normen specifiek voor de callcenters in België en Europa.

De actieweek van de callcenters, die sinds 2006 door UNI ICTS (wereldvakbond van werknemers uit telecombedrijven en callcenters) wordt georganiseerd, is de gelegenheid bij uitstek om de werknemers te sensibiliseren. UNI ICTS heeft tevens als opdracht om de samenwerking tussen de verschillende afvaardigingen van de callcenters uit te diepen en bracht de Europese vakorganisaties trouwens samen van 8 tot 11 oktober in Antwerpen om de vakbondsactie te coördineren.
 

Symbolische sensibiliseringsacties

Tijdens de actieweek van de callcenters zullen de vakbonden symbolisch tubeknijpers uitdelen waarmee je een tube tandpasta kan uitknijpen “tot de laatste druppel”, zoals vaak het lot is van de werknemers. Wij zullen tevens benadrukken hoe belangrijk het voor de werknemers van de sector is om aangesloten te zijn bij een vakbond.

ACLVB — BBTK — LBC-NVK — CNE

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart