banner-artikel-pensioenacties.jpg

Actiedag van 2 oktober: goede regeling voor zware beroepen in de privésector is nodig

01/10/2018 - 13u

Op dinsdag 2 oktober zullen de drie vakbonden in verschillende steden actie voeren om werkgeversorganisaties en de regering aan te zetten tot een goede regeling voor zware beroepen in de privésector. Het is dan ook hoog tijd voor een goed akkoord. Want de voorwaarden voor vervroegd pensioen, SWT en landingsbaan werden verstrengd. Terwijl almaar meer wordt beknibbeld op de werkloosheidsuitkeringen van oudere werklozen zonder bedrijfstoeslag.  Terwijl de wettelijke pensioenleeftijd verhoogt van 65 naar 67 jaar.  En terwijl het plan voor meer werkbaar werk  vooral uitdraait op meer overuren, meer nachtarbeid en meer flexibiliteit. De kop in het zand steken voor de noden van de duizenden mensen met een bijzonder zware loopbaan achter de rug of voor de boeg is niet langer een optie.

In aanloop naar de actiedag van 2 oktober verspreidden de vakbonden de voorbije weken in bedrijven en op openbare plaatsen een miljoen exemplaren van de tweede pensioenkrant. In deze krant informeren de vakbonden over het regeringsvoorstel rond zware beroepen. Dit regeringsvoorstel bevat nog te veel zwakke punten. Samengevat: wie jarenlang in een zwaar beroep werkt zal een paar maanden vroeger kunnen stoppen, maar onmiddellijk de prijs betalen met een lager pensioen, terwijl de pensioenexperten nu net  voorstellen dat pensioenverlies te compenseren. Het maandelijks pensioenverlies kan oplopen van 56 euro tot 353 euro!   Dat heeft er mee te maken dat enkel het zwaar werk vanaf 1 januari 2010 in  rekening wordt gebracht. En dan alleen maar als je na 10 jaar nog actief bent in dat zwaar beroep bij dezelfde werkgever. 
 
Bovendien wordt in de regeringsvoorstellen  ‘emotionele of mentale belasting’ slechts als een aanvullend criterium beschouwd, terwijl werkstress steeds meer burn-outs veroorzaakt.  
 
De regering gaf bovendien een vetorecht aan de werkgevers voor de lijst van zware beroepen.  Die zijn zich van de weeromstuit zeer terughoudend gaan opstellen.  Die zeggen dat je het probleem aan de bron moeten aanpakken: het werk lichter maken. Terwijl zij precies aan de bron zitten.

Overzicht acties

Op 2 oktober, zijn er ook regionaal heel wat acties. Naast infomomenten in bedrijven, zijn er in grote steden ook manifestaties:

  • Antwerpen: start manifestatie 10.30u aan de Leopold De Waelplaats.
  • Brussel: start manifestatie 10u aan het Albertinaplein.
  • Leuven: start manifestatie 10u aan het Martelarenplein.
  • Hasselt: start manifestatie 10.30u aan station Hasselt.
  • Gent: start manifestatie 11u aan Fed. Pensioendienst, Kon. Fabiolalaan 11.
  • Kortrijk: start manifestatie 11u aan Fed. Pensioendienst, Keer der Vlamingstraat 6.  
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart