Het ziet er naar uit dat de federale regering tijdens de begrotingscontrole een gat zal moeten dichten van minstens 2 miljard euro. Voor de ACLVB is het duidelijk dat de regering dit aan zichzelf te danken heeft door destijds niet verder door te gaan op een rechtvaardige en redelijke taks shift. Maanden geleden was het reeds glashelder dat maatregelen zoals de kaaimantaks geen zoden aan de dijk zouden brengen en dat werknemers en sociaal verzekerden het gelag zouden betalen.
Voor de ACLVB is het nu genoeg: geen vinger mag nog uitgestoken worden naar uitkeringen voor ziekte, pensioenen en werkloosheid ! Ook moet de regering tijdens hun besprekingen, een rechtvaardige en redelijke taks shift opnieuw op tafel leggen. Er zijn trouwens voldoende pistes die de regering kan volgen zoals bijvoorbeeld:
- een progressieve belasting op alle vormen van roerende inkomsten die vandaag onder het tarief van 25 % vallen
- een beperkte rendementsheffing op beursgenoteerde aandelen en een forfaitaire meerwaardebelasting van 15 % voor niet-beursgenoteerde aandelen.
- De afschaffing van de notionele intrestaftrek,…
Als de regering dit momentum nu niet aangrijpt om eindelijk de ideeën van vakbonden en experten mee te nemen, is dit niet enkel een ontkenning van de realiteit, maar ook een kaakslag voor alle werknemers en sociaal verzekerden in dit land. Want zij zullen dan verder de dupe worden. Voor hen is de levensduurte steeds duurder geworden door BTW- en accijnsverhogingen en krijgen hier nog een fikse factuur bovenop vanuit de gewesten.
De Liberale Vakbond zal zich fors verzetten tegen deze verdere afbrokkeling van de koopkracht doordat de federale regering het nalaat op zoek te gaan naar alternatieve, sociaal rechtvaardige financieringen.