banner-week-van-de-mobiliteit.jpg

Week van de mobiliteit 2022

19/09/2022 - 09u

Op 16 september startte de 27ste Week van de Mobiliteit. Ideaal moment om verplaatsingen naar en op het werk te herdenken.

30 dagen minder wagen! Zegt de slogan jou nog iets? Meer dan 6 000 mensen participeerden in juni aan de campagne die het Netwerk Duurzame Mobiliteit lanceerde en die door heel wat media werd opgepikt. Professor Cathy Macharis van de Vrije Universiteit Brussel werd ambassadeur en koppelde de actie aan een enquête waarvan het rapport met concrete beleidsaanbevelingen, op 22 september, tijdens de Week van de Mobiliteit, aan Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters zal worden overhandigd. Het opzet van de actie was om tijdens de maand juni de wagen (zoveel mogelijk) aan de kant te laten en te kiezen voor andere, duurzamere mobiliteitsoplossingen. Aanleiding waren de bijna 6 miljoen personenwagens die in ons land zijn ingeschreven, cijfers afkomstig van statistiekbureau Statbel. De laatste 10 jaar steeg dit cijfer jaarlijks met bijna 1%.

“Nochtans staan voertuigen 95 procent van de tijd stil”, benadrukt prof. Macharis. “Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.”

Op 16 september startte de 27ste Week van de Mobiliteit. Als sinds 1996 stelt de Week van de Mobiliteit duurzame verplaatsingen en bewust autogebruik centraal. Concrete voorbeelden zijn de autoluwe schooldag of strapdag in de Vlaamse en Brusselse lagere scholen en de autovrije zondag, dit jaar op 18 september. In 2021 organiseerden 37 steden en gemeenten zo’n autovrije dag. Met de stijgende brandstofprijzen en de verscherpte klimaatdoelstellingen hoopt het Netwerk Duurzame Mobiliteit op een nog groter aantal participanten in 2022. Hun leuze is alvast “Waar auto’s verdwijnen, verschijnen mensen”, dus ga zeker eens na of jouw stad of gemeente geen leuke initiatieven organiseert op 18 september.

Naast steden en gemeenten gebruiken ook heel wat bedrijven en/of vakbondsafgevaardigden deze week om de mobiliteit in en rond hun bedrijf in de verf te zetten of aan te kaarten. Ludieke acties stimuleren personeelsleden om bijvoorbeeld eens voor de fiets te kiezen als alternatief voor de wagen. Een fiets of step leasen kan momenteel al in vele Vlaamse bedrijven. En wat niet is, kan misschien nog komen, zeker als jij met je syndicaal team dit item op de agenda zet. Vele verdelers organiseren  testevents om werknemers te laten kennismaken met verschillende fietsen. Je kan infomomenten organiseren of motiverende posters maken om je collega’s te overtuigen. De week van de mobiliteit is hét ideale moment om nieuwe initiatieven op te starten of je werkgever wakker te schudden. Alvast veel succes! 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart