banner-zonnepanelen.jpg

Welke financiële compensatie mag je als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie verwachten?

29/01/2021 - 13u

De Vlaamse Regering wil dat een referentie-installatie een rendement van 5% op de investering behaalt. Je leest het goed. De financiële compensatie wordt op basis van een referentie-installatie bepaald, en dus niet voor elke specifieke individuele installatie afzonderlijk berekend.
 

Referentie-installatie

Op de website van energiesparen.be wordt beschreven wat als referentie-installatie wordt beschouwd:

Als referentie-installatie werd gerekend met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie met een piekvermogen van 4 kWp, met een omvormersvermogen van 3,6 kVA, een productie per jaar van 3600 kWh en een zelfverbruik van 35% zoals gehanteerd bij de berekening van de investeringspremie voor zonnepanelen geplaatst vanaf 1 januari 2021.

De compensatie die je zal ontvangen is afhankelijk van het geïnstalleerd piekvermogen (in kWp) van de zonnepanelen, volgens een vaste vergoeding (euro per kWp.

Er is een limiet gesteld op het compensatiebedrag: boven een piekvermogen van 10 kWp ontvang je geen compensatie meer. Het werkelijke piekvermogen (kWp) moet aangetoond te worden, bijvoorbeeld op basis van uw installatiefactuur.

De financiële compensatie voor eigenaars van zonnepanelen die in 2021 al beschikken over een digitale meter, vertrekt van deze eenheidsbedragen (in euro per kWp). Het eenheidsbedrag hangt af van het jaar van indienstname van de zonnepanelen:

Voor eigenaars van zonnepanelen die in 2021 een digitale meter laten plaatsen, zijn dezelfde eenheidsbedragen van toepassing.
 

Wanneer mag je compensatie verwachten?

De compensatie zal in één keer vóór het einde van het jaar worden gestort op de rekening van de eigenaar van de zonnepanelen. Wanneer je al beschikt over een digitale meter, zal Fluvius je contacteren met de nodige informatie om de compensatie aan te vragen.

Beschik je als zonnepanelen eigenaar reeds over een digitale meter en wil je zelf de oefening maken hoeveel compensatie je mag verwachten? Er is een calculator ontwikkeld waarmee je dit kan berekenen. Je vindt deze terug via https://www.energiesparen.be/bereken-uw-compensatie-1

Heb je bijkomende vragen?

Leg ze voor aan de medewerkers van je plaatselijk ACLVB-kantoor. In het kader van onze 360° dienstverlening staan we je onder meer bij op het vlak van premies en tegemoetkomingen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart