banner-sluiting-arlanxeo.jpg

Intentie tot sluiting van het bedrijf Arlanxeo

21/06/2023 - 10u

Wij zijn vandaag via een buitengewone ondernemingsraad in kennis gebracht van de intentie tot sluiting van rubberproducent Arlanxeo in Zwijndrecht. Het gaat in totaal om 278 collega’s die hun werk verliezen, 138 arbeiders en 140 bedienden (inclusief kaders). Arlanxeo werd een 8-tal jaar geleden overgenomen door de Arabische multinational-groep Aramco. Deze groep is voornamelijk actief in de oliebusiness. Voor deze overname was het bedrijf eigendom van de Lanxess-groep.

Het bedrijf produceert butyl-rubber. Dit product wordt gebruikt om autobanden te vervaardigen. Er zijn 3 fabrieken binnen de groep die hetzelfde product maken. Deze bevinden zich in Canada en Singapore. Door een overcapaciteit en de energiecrisis heeft het bedrijf tussen 2022 en 2023 voor het grootste gedeelte in tijd stil gelegen en werden de mensen op werkloosheid gezet.

In februari van dit jaar werd de opstart gerealiseerd en in de maanden maart en april enkel productie gedraaid voor enkele cruciale klanten. Vanaf mei lag het bedrijf terug stil door een vooruit geschoven shutdown. Door de kostenverhoging van het butyl-rubber, de energieprijs werd doorgerekend aan de klant, zijn de meeste klanten overgestapt naar de concurrentie.

De kostenverhoging en de overcapaciteit op de markt zijn de grote boosdoeners waardoor we nu in dit traject verzeild geraakt zijn. De andere twee sites worden niet getroffen en blijven gevrijwaard. Er werden al enkele data afgesproken voor informatie/consultatie onderhandeling sociaal plan.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart