Het 13de Congres van het Europees Vakverbond ”Laat ons solidair zijn in het vooruitzicht van kwaliteitsvolle werkgelegenheid, meer werknemersrechten en een rechtvaardige samenleving in Europa.” is alvast prestigieus gestart in aanwezigheid van de Parijse burgemeester, de voorzitter van de Europese Commissie en de president van de Franse Republiek. Na het welkomstwoord van onze vrienden van Force Ouvrière spraken deze ‘Grote Fransen’ het publiek toe, vooraleer de voorzitter van het EVV, Ignacio Fernandez Toxo het Congres officieel geopend verklaarde.
Bernadette Ségol, Secretaris-generaal van het EVV, François Holande, Frans President en Jean-Claude Juncker, Voorzitter van de Europese Commissie
"In de lente van 2016 zal ik een Europese sokkel van sociale rechten voorstellen die een bescherming moet bieden van de fundamentele rechten van de werknemers over heel het continent.", verklaarde Jean–Claude Juncker.
"Het is niet normaal dat a-typische arbeidscontracten de norm zijn geworden. Een echte arbeidsovereenkomst is er één van onbepaalde duur. Onze burgers hebben nood aan goede vooruitzichten. Kansarmoede maakt geen deel uit van het Europees model.”
1ste rij : Bernadette Ségol, Secretaris-generaal van het EVV, François Holande, Frans President en Ignacio Fernandez Toxo, Voorzitter van het EVV. 3de rij : Vera Dos Santos Costa, diensthoofd internationaal departement en Europese zaken van ACLVB, Sabine Slegers, Nationaal Secretaris ACLVB en Olivier Valentin, Nationaal Secretaris ACLVB
"Als onze regels er niet in slagen om de grootste problemen zoals jeugdwerkloosheid en langdurige werkloosheid op te lossen, dan moeten we ze wijzigen om onze doelstellingen te behalen. Zo hebben we bijvoorbeeld een nieuwe richtlijn nodig inzake de detachering van werknemers. “, wilde François Hollande nog onderlijnen. De Franse president riep eveneens op om een sociale Eurogroep op te richten.
De prachtige videofilm die nadien werd geprojecteerd traceerde de syndicale actie van het EVV over de afgelopen vier jaren.
Nieuwe leden en waarnemers werden officieel verwelkomd, waarmee de boodschap van het EVV steeds verder reikt.
De namiddagdebatten focusten op een cruciaal thema: de ‘jongerentewerkstelling’. Vandaag de dag telt Europa maar liefst 5,6 miljoen jonge werklozen. De gemiddelde Europese jeugdwerkloosheid bedraagt bijna 25%. De jongeren die werk vinden moeten vaak schipperen tussen precaire arbeidscontracten en onbezoldigde stages. De arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur wordt in hun ogen iets onbereikbaars. Het is tijd om deze situatie recht te zetten! Reden genoeg dus voor een debat : Nicolas Schmit, Luxemburgs minister van werkgelegenheid (die nog tot januari het voorzitterschap van de Ministerraad heeft) debatteerde hierover met talrijke syndicalisten, ook met jongerenvertegenwoordigers.
Tegen de avond was het dan de beurt aan Marianne Thyssen. Zij werd geïnterviewd en gevraagd naar haar plannen met betrekking tot het vrije verkeer van werknemers, die ze eind dit jaar zal voorstellen. De vakbonden verwachten veel van haar strijd tegen de sociale dumping en de versterking van de sociale bescherming van mobiele werknemers en grensarbeiders.
"Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkvloer", verkondigde Jean–Claude Juncker vanmorgen. We verwachten van hem daadkracht in december.