banner-evv-3.jpg

EVV met nieuw, ambitieus actieprogramma richting 2023-2027

26/05/2023 - 17u

Het 15e statutaire congres van het EVV zit erop. Na een week van overleg en discussies is het Congres erin geslaagd om een nieuw, ambitieus actieprogramma goed te keuren waarmee het EVV z’n volgende mandaat 2023-2027 kan aanvatten. Samen voor een eerlijke deal voor alle werknemers, met deze slogan wil het EVV de komende jaren blijven strijden voor de rechten van werknemers.Niet alleen inhoudelijk werden er belangrijke knopen doorgehakt, er werd ook een nieuw secretariaat verkozen dat de komende 4 jaar het EVV zal leiden. Esther Lynch werd officieel verkozen als Algemeen secretaris van het EVV.

Als ACLVB zijn we tevreden met het resultaat van deze intensieve, maar vruchtbare week. Het Congres van EVV is steeds een mooie gelegenheid voor een inhoudelijke uitwisseling met andere Europese vakbonden over de bescherming van Europese werknemers en de strijd voor een sociaal Europa. Voorbije week werd het duidelijk dat er nog steeds een groot draagvlak is voor Europese solidariteit waarbij niemand wordt vergeten. Dat stemt ons hoopvol voor de toekomst.

In onze delegatie was er ook een vertegenwoordiging vanuit VSOA (Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt) in de persoon van Bea Foubert (Algemeen Secretaris VSOA). Publieke dienstverlening was een vaak terugkerend onderwerp tijdens het voorbije Congres. Het nieuwe actieprogramma roept op om te blijven investeren in openbare diensten om armoede en ongelijkheid aan te pakken. Sterker nog, kwaliteitsvolle publieke dienstverlening is een fundamenteel recht, het moet demografische, democratische en sociaal-economische ontwikkeling ondersteunen.

Gendergelijkheid is, en blijft, een van de belangrijkste prioriteiten van het Europees Vakverbond. Gedurende het Congres werd het duidelijk dat de genderdimensie als een rode draad doorheen het actieprogramma loopt, over alle hoofdstukken heen. Of het nu gaat om lonen, discriminatie, arbeidsmobiliteit of geweld op werkvloer. In dit kader nam onze Nationaal Secretaris Sabine Slegers deel aan event van het Women’s Committee. Hierin werd onder meer gesproken over de ratificering van de IAO-conventie 190 in verband met geweld en misbruik op de werkvloer. Onze Nationaal Secretaris gaf mee dat België in de laatste rechte lijn zit wat betreft de ratificering. Ze riep onze regering nogmaals op om de ratificering zou snel mogelijk te officialiseren. Ook Ursula Von Der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stipte het belang aan van gendergelijkheid wanneer ze het Congres toesprak. De Europese Commissie lanceerde enkele maanden geleden een Europese richtlijn over gendergelijkheid, een noodzakelijke volgende stap die we als Europese vakbonden toejuichen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart