banner-congres-evv-2023.jpg

Samen voor een eerlijke deal voor werknemers

23/05/2023 - 10u

15de congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen

Dit jaar vindt van 23 tot en met 26 mei in Berlijn het 15de congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) plaats. Dit evenement wordt iedere vier jaar georganiseerd waarbij de belangrijkste prioriteiten van de organisatie voor de volgende jaren worden vastgesteld. De editie van dit congres heeft nog een extra speciale dimensie, namelijk de 50ste verjaardag van de organisatie. Al vijf decennia lang strijdt het EVV voor een eerlijk Europa met zekere banen, fatsoenlijke lonen en sterke werknemersrechten op basis van collectieve onderhandelingen en sociale dialoog.

Het thema van dit 15de congres is "Samen voor een eerlijke deal voor werknemers". Aan de hand een inhoudelijk uitgebreid actieprogramma zullen delegaties van 93 vakbonden uit 41 landen en 10 sectorfederaties uit heel Europa samenkomen om te debatteren en discussiëren. Het 50-jarig bestaan biedt tegelijk een mooie opportuniteit om terug- en vooruitblikken. Het EVV wil een oplossing bieden voor de crisis van de afgelopen jaren. Deze bijeenkomst is een gelegenheid voor de Europese vakbonden om zich krachtig in te zetten voor een eerlijke deal voor werknemers. De coronacrisis en de Russische invasie in Oekraïne hebben immers de ongelijkheid vergroot en de arbeidsmarkt gebroken, met blijvende structurele veranderingen tot gevolg.

In Berlijn zullen de ACLVB en haar Europese zusterbonden van gedachten wisselen over vakbondsvernieuwing, de toekomst van werk en de toekomst van Europa. Het zal ook een gelegenheid zijn om onze vakbondsprioriteiten op Europees niveau onder de aandacht te brengen van politieke besluitvormers die ook op het congres aanwezig zullen zijn. Het EVV kan met name rekenen op de aanwezigheid van Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland, Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Nicolas Schmit, Europees commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten.

Het programma voor de vier dagen in Berlijn omvat ook de verkiezing van het nieuwe EVV-leiderschapsteam, de goedkeuring van het activiteitenverslag 2019 - 2023, de wijziging van de EVV-grondwet en de goedkeuring van belangrijke documenten zoals het Berlijnse manifest en het actieprogramma 2023-2027.

Om het congres door een zo breed mogelijk publiek te kunnen volgen, is ten slotte een speciale website ontworpen (toegankelijk via https://etuc.org/en/congress). Dit essentiële platform zal toegang geven tot de live-uitzending van het congres. Alle documenten in verband met het congres, zoals het programma en de onderwerpen van het evenement en de volledige lijst van uitgenodigde sprekers, zullen eveneens op de website beschikbaar zijn.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart