13de congres EVV : twee pakkende getuigenissen

30/09/2015 - 18u

Nog niet bekomen van de avond voordien, wisten de deelnemers al meteen dat de tweede congresdag niet minder hectisch zou verlopen dan de vorige.  Nadat het Congres met een overweldigende meerderheid aanpassingen had goedgekeurd aan de statuten om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de organen van het EVV te versterken, boog het zich over een brandende actualiteit, nl de vluchtelingencrisis.

Twee pakkende getuigenissen kregen de zaal muisstil

Aida Hadzialic

Aida Hadzialic

Aida Hadzialic, die het conflict in ex–Joegoslavië ontvluchtte, is vandaag op 28–jarige leeftijd minister van hoger onderwijs in Zweden. Zij vertelde dat bij haar aankomst in 1992, 82.000 vluchtelingen werden opgevangen in een land in economische crisis en met een hoge graag van werkloosheid. Een land dat nadien één van de sterkste en meest productieve economieën heeft ter wereld.

Oumar Diakhaby, aangekomen in België in 1999 maar pas in 2010 geregulariseerd, wist nog een jaar later een arbeidscontract van onbepaalde duur te bemachtigen in een Brusselse administratie. Als lid van het Comité van werknemers zonder papieren bij het ACV Brussel, onderstreept hij dat de werknemers zonder papieren een efficiëntere strijd kunnen voeren wanneer ze zich verenigen in een vakbond.

Het Congres aanvaardde daarna quasi unaniem een spoedresolutie voor een Europese politiek van onthaal van migranten, inherent aan de rechten van de mens.

Vervolgens richtte Markus Beyer, directeur – generaal van Business Europe, zich kort tot de vergadering om het belang te onderlijnen van sterke vakbonden en een constructieve sociale dialoog om hervormingen te realiseren die ten goede zullen komen aan alle Europeanen.

Directeur – generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie Guy Rider, stelt dat de EU zich meer moet openstellen voor de rest van de wereld. “ Of het nu gaat om de financiële crisis uitgelokt door de val van Lehman Brothers in september 2008 of om de vluchtelingencrisis ingevolge de instabiliteit en oorlogen aan de andere kant van de Middellandse zee, deze voorbeelden tonen aan dat de EU niet geïsoleerd kan blijven van de rest van de wereld en dat geen enkele barrière oplossingen kan bieden.

De eerste twee pijlers van het actieprogramma 2015 - 2019 van het EVV waren nadien het onderwerp van discussie en stemming. Dit dagdeel van het congres begon met ronde tafel- panels over kwaliteitsvolle tewerkstelling voor allen, de sociale dialoog en de Europese ondernemingsraden.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart