6de UNI Europa Vrouwenconferentie

27/04/2021 - 11u

De 6e UNI Europa Vrouwenconferentie zou normaal op 24 april in Brussel hebben plaatsgevonden. Door de coronaomstandigheden woonden meer dan 250 vrouwelijke vakbondsafgevaardigden de vergadering online bij; ze wisselden van gedachten omtrent de situatie van vrouwen in de arbeidswereld.

België werd gehuldigd voor zijn steun aan de congresdag, die uitsluitend in het teken stond van vrouwen. Goed om weten is dat Brussel enkele vrouwelijke standbeelden en straatnamen telt: het standbeeld van Jeanneke-Pis, het standbeeld van Gabrielle Petit, spionne en verzetsstrijdster, de straat van Rosa Luxemburg, socialistisch militante en communiste, de Marollenwijk, genoemd naar de Zusters die de prostituees van de wijk ‘Maricolles’ hielpen. Maar België kent vooral ook sterke en trotse vrouwelijke vakbondsleden: vrouwen die vechten voor gelijkheid inzake lonen, vrouwen die opkomen voor hogere pensioenen, vrouwen die strijden voor een betere balans tussen werk en privé, vrouwen die geweld tegen vrouwen aan de kaak stellen, vrouwen die ervoor ijveren om abortus uit het strafrecht te halen, vrouwen in staking op 8 maart, de Internationale Dag van de vrouwenrechten.

Vrouwen die via UNI internationaal actief zijn, roemden de verdiensten van vrouwen in 2020. Ze benadrukten dat wanneer vrouwen ermee ophouden, meteen de hele wereld vastloopt.

De coronacrisis heeft die verklaring er des te legitiemer op gemaakt. Door hun jobs in de gezondheidszorg, in de handel, in de schoonmaak waren het vooral vrouwen die in de vuurlinie stonden. 

Het is van groot belang dat onze vakbonden samen deze gemeenschappelijke strijd voor de rechten van de vrouw in alle Europese en internationale landen voortzetten!

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart