Global Rights Index 2024: schendingen van de rechten van werknemers blijven !

12/06/2024 - 11u

Op 12 juni bracht het Internationaal Vakverbond haar jaarlijkse ‘Global Rights Index’ uit. De jaarlijkse index van het Internationaal Vakverbond (IVV) kijkt naar 151 landen om na te gaan hoe ze met werknemersrechten omgaan.

Het rapport onthult dat de democratische waarden en fundamentele rechten wereldwijd blijven verslechteren. Vakbondsleden kwamen om, er is een toename in schendingen van het stakingsrecht en veel landen krijgen in 2024 slechtere beoordelingen dan in de vorige editie.

Ook geeft het rapport van 2024 aan dat:

  • 87% van de landen het stakingsrecht schonden.
  • 75% van de landen werknemers uitsloten van het recht om een vakbond op te richten of zich bij een vakbond aan te sluiten.
  • Werknemers werden gearresteerd en vastgehouden in 74 landen.
  • 22 vakbondsleden werden vermoord in zes landen.

Ook de ACLVB werkte mee aan deze index. Elk jaar verzamelen wij informatie over schendingen van arbeidsrechten aangekaart door onze syndicale werking. Alle verzamelde data wordt dan door de 3 Belgische vakbonden gebundeld om zo met één ingevulde vragenlijst voor België te kunnen bijdragen aan de IVV index.

België blijft, zoals vorig jaar in de ranking categorie “3” staan, met als vermelding “regelmatige schendingen van werknemersrechten”.
 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart